Днес от 10.30 ч. на стадиона в Руен, с любезното съдействието на общината, стартира XX-то юбилейно издание на областното състезание на младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец”.

Организатор на мероприятието е Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас, чийто основен приоритет е повишаване противопожарната култура на подрастващите, за което допринася участието им в младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”. В тези формирования ученици на възраст от 10 до 16 години получават теоретична и практическа подготовка по пожарна безопасност, провеждат тренировъчна и състезателна дейност.

Припомняме, че движението Младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец” е с международен характер, като на всеки две години Международната асоциация на пожарните и спасителните служби /CTIF/, организира състезания, в които участват и наши млади огнеборци.

В България движението е възстановено от началото на учебната 1999/2000 година по разработен примерен устав, включен в Указанията на Министерство на образованието и науката за организация на дейността в системата на просветата.

Теоретичната и практическата подготовка на отрядите “Млад огнеборец” се ръководи от служителите на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас, със съдействието на общини, директори и педагози от учебни заведения под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с Регионално управление образование на МОН Бургас.

Също днес, но от 13.30 ч. в Спортна зала „Бойчо Брънзов” в к-с „Зорница” стартира състезание „Ваканция здравей! Да играем безопасно!” с участието на деца от петите класове на различни бургаски училища.

Те ще имат възможност да демонстрират наученото по програмата „Работата на полицията в училищата”, целяща да създаде у децата модели на безопасно поведение и да спомогне изграждането на умения за разрешаване на конфликти. Инициативата е организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община – Бургас и ОДМВР – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

17 − seventeen =