Lilium Jet е електрическа мобилна машина, събираща идеята за хеликоптер, кола, такси и самолет в едно. Всичко това подплатено с мощта на цели 36 изцяло електрически двигателя. Lilium Jet може да стартира вертикално и след това да премине към хоризонтален полет. Първият му полет бе успешно завършен с прототип на бъдещото въздушно такси в началото на май тази година.

Машината Lilium Jet е дело на едноименното новостартиращо предприятие /стартъп/ от Веслинг близо до Мюнхен. И е предназначено за превоз на петима души. Тя няма задвижващи и управляеми колела, нито самостоятелно витло, да не говорим за предавателна кутия.

Въздушното такси ще върви с максимална скорост от 300 км/ч. Обхватът на летене от 300 километра, според Lilium, е над този на повечето обявени конкуренти. Основната причина за това е конструкцията на крилото. Докато бъдещите пътнически дронове консумират голяма част от енергията си само за да останат във въздуха, Lilium Jet използва добавената подемна аеродинамична сила на своите твърди крила.

В резултат на това той харчи по-малко от десет процента от максималната си мощност от 2000 конски сили по време на круиза. „Благодарение на тази ефективност, консумацията на енергия на Lilium Jet е еквивалентна на тази на електрически автомобил на същото разстояние,“ – казва производителят. Не само, че летящото такси може да свърже предградията с градските центрове и летищата с главните железопътни гари, но и осигурява достъпни високоскоростни връзки между регионите.

Прототипът, който в момента се управлява дистанционно от земята, сега трябва да завърши обширна серия тестови полети. Тя следва да постави основата за сертифициране на въздухоплавателното средство в съответствие със стандартите за безопасност, които са съпоставими с тези за големи търговски самолети. През 2025 г. Лилиум иска да предложи въздушна таксита по заявка. Цената на билета трябва да е съпоставима с такси но при четири пъти по-висока скорост на “доставката”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 − 3 =