След 7-часово заседание пленумът на БСП приключи.

Парламентарната група на „БСП за България“ се връща в Народното събрание.

Решението на Националният съвет на БСП бе гласувано почти единодушно. Ръководството на парламентарната група и депутатите ще вземат решение кога да се случи това.

Националният съвет на БСП реши още петото заседание на 49-ия конгреса да се проведе на 16 юни, вместо на 15-ти. Първоначалната идея бе най-висшият орган на партията да бъде свикан на 15 юни, но тогава се пада Задушница.

По тази причина Националният съвет на БСП прегласува своето решение. Петото заседание на 49-ия конгрес трябва да констатира оставката на Корнелия Нинова като председател на партията и да я приеме.

Изборът на нов лидер ще се проведе по сегашния устав – тоест чрез пряк вот в партията от всички нейни членове, както предложи Нинова.

Националният съвет отхвърли в дневния ред на заседанието на конгреса на 16 юни да влезе предложението за промени в устава на БСП за отмяна на прекия избор на председател на партията и той да се избира от конгреса.

Така на практика пленумът подкрепи искането на Нинова новият лидер да се избира пряко от всички членове, а не от конгреса.

„Фокус“ припомня: На 17 февруари Националният съвет на БСП взе решение парламентарната група на „БСП за България“ да напусне Народното събрание. То бе взето със 74 гласа „за“, 3-ма „против“ и 33-ма „въздържали се“.

Решението дойде на фона на напрежението около приетите промени в Изборния кодекс и заради среднощното заседание на парламента. Тогава БСП обяви, че би възстановила участието си в парламента при избор на нова ЦИК, отмяна на промените в Изборния кодекс, връщане на преференцията и на дебата за машинното гласуване. Това обаче не се случи в пълнота и от тогава вече повече от 3 месеца опозицията не присъства на заседанията на парламента.

В този период от БСП направиха само едно изключение и се включиха в тържествената сесия на парламента по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и от приемането на Търновската конституция във Велико Търново. Тогава от БСП се аргументираха, че над партийните решения стоят дъжравността, уважението и благоговението пред учредителите и Търновската конституция.

На пресконференция след изборите лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете, че решението за напускане на парламента не е причина за резултата на партията на евровота.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви