ЗАЗ за износ

В съветското време съществуваше външнотърговска организация с име Автоекспорт. Тя се занимаваше с износ на руските автомобили в страните от Източния блок по Второ направление – западните страни. Там са изнасяни дори автомобилите ЗАЗ, включително и за Англия. Свидетел за това е рядка снимка на ЗАЗ-966В, направена по време на автосалона British International Motor Show през есента на 1968-а година.

В началото на 70-е години на миналия век наследникът на прочутото “отмъщение на Хрушчов” – моделът ЗАЗ-968 се изнасяше в над 20 страни. Сред тях бяха Англия, Германия и Франция. За тези страни моделът се е подготвял в специален експортен вариант. Като версиите ЗАЗ-968Э и ЗАЗ-968ГЭ са имали двигател МеМЗ—968А с увеличена до 8,4 степен на сгъстяване. Благодарение на това мощността е била увеличена от 40 на 45 к.с.

По това време в Белгия работи съвместното предприятие S.A. Scaldia-Volga. Оказва се, че то е имало някакви договорки със завода на Renault в Белгия. Там са правени моторите на модела на режията R8. Възниква идеята украинската кола да бъде оборудвана с друг мотор – на френската марка и то с водно охлаждане.

Става дума за извънредно редкия модел ЗАЗ Yalta 1000.

Той трябвало да се прави в мощностите на Scaldia-Volga. И да се оборудва с мотора с течно охлаждане на Renault с ходов обем 956 см куб. Двигателят е познат и у нас от модела Bulgarrenault 8. Но в 1969-а година следите на Yalta 1000 се губят, а някои източници твърдят, че колата е била направена в само един екземпляр.

В завода в Мелитопол вече стартира прозиводството на второто поколение на украинското “отмъщение” – ЗАЗ 968 и на автосалона в Амстердам през 1969-а година той е представен като ZAZ 1200 V4. Що се отнася до показаният на снимката от Лондон на ЗАЗ-966В, то под задния му капак е било възможно да е имало или украинския мотор с въздушно охлаждане или френският с водното.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви