Бургаският апелативен съд потвърди временната мярка „задържане под стража“ за срок до 40 дни спрямо Елена М., издирвана от руските власти за измами в особено големи размери.

Престъпленията са извършени на територията на Руската Федерация, в периода от 16.04.2013 г. – до септември 2014 г. (за сумата от 19 милиона руски рубли), съответно месец март 2015 г, и месец август 2015г. (за сумата от близо 500 000 щатски долара).

Деянията са престъпления по наказателния кодекс на молещата държава – Руската Федерация и по Българското наказателно право.

В Руската федерация максималното наказание за „мошеничество“ е 10 години лишаване от свобода.  Предвидените в българския НК наказания са „лишаване от свобода“ за срок от 1 г. до 8 г. и „лишаване от свобода“ за срок от 3 г. до 10 г.

Апелативният съд сподели становището на ОС-Бургас, че единствено мярката „временно задържане“ би била адекватна и може да обезпечи участието на исканото лице в производството по екстрадиция

Елена М. не е българска гражданка, има статут на постоянно пребиваващ, който й дава възможност във всеки един момент да напусне страната.

Исканата от защитата мярка „домашен арест“ не би могла осигури в пълна степен и да гарантира личното присъствие на чуждата гражданка в инициираното от руските съдебни власти екстрадиционно производство. Определението е окончателно

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви