Точно по това време преди 45 години шведската група АВВА спечели песенния конкурс „Евровизия“ с парчето си Waterloo. Любопитно е, че тогава Великобритания не дава нито 1 точка на „Ватерло“, но така или иначе успехът за Агнета Фелтскуг, Бьорн Улвеус, Бени Андершон и Ани-Фрид Люнгста идва незабавно и квартетът покорява музикалните класации по целия свят, създавайки хит след хит.

Активната им кариера продължава по-малко от десетилетие – от 1974 до 1982 г., но четиримата оставят ярка следа в попмузиката и, макар да поемат по различни пътища, поддържат жив интереса на феновете си, включително и от новите поколения, като създават и продуцират спектакъл, вдъхновен от най-известните им песни – Mamma mia!, превърнал се в суперуспешен мюзикъл в театъра, а по-късно и в киното.

В социалните мрежи АВВА припомнят победата си на „Евровизия“ и отбелязват 20-годишнината на мюзикъла Mamma mia!, чиято световна премиера е в Лондон през пролетта на 1999 г.

В британската столица той още се играе, а на Бродуей в Ню Йорк се задържа в продължение на 14 години. В лондонския театър „Новело“ на финала на юбилейното представление Бени и Бьорн приеха бурните аплодисменти лично, а към тях на сцената се присъединиха продуцентката Джуди Краймър, режисьорката Филида Лойд и драматургът Катрин Джонсън, които Улвеус нарече „три ангела“. По повод на важните годишнини мъжката половина от незабравимата група обеща нови песни на АВВА през септември и октомври. След дълга пауза квартетът извади 2 нови парчета и през пролетта на миналата година. Сега се говори и за виртуално турне на групата с дигитални образи на четиримата, което да оповести символичното им събиране. За изработката на дигиталните аватари ще е нужно време, обяснява Улвеус пред датския таблоид Ekstra Bladet, обявявайки заглавието на една от бъдещите песни – I still have faith in you.

Над 61 милиона зрители по целия свят са гледали досега мюзикъла, част от тях – и в България, тъй като миналия сезон акад. Пламен Карталов постави Mamma mia! в Софийската опера.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × one =