Проверявайте налягането в гумите

Повечето хора рядко се сещат да проверят налягането в гумите си, освен ако те не са видимо омекнали. Но всъщност е добре тази проверка да се прави на сравнително кратки промеждутъци и всеки път преди по-дълго пътуване, съветват експертите на финландския производител Nokian Tyres.

Дори да сте с нови и качествени гуми, с течение на времето въздухът излиза – и при контакта с неравности или бордюри, и при резки промени в температурите. Поддържането на препоръчителното налягане не само ще направи колата ви по-управляема и сигурна, но и може да ви спести значителна сума пари.

1. ПО-ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ. Ако гумите са недостатъчно или прекалено напомпани, колата ви ще се държи непредсказуемо в критични ситуации. „Колко важно е правилното налягане в гумите, си проличава най-добре в екстремни моменти – примерно рязка смяна на лентата или избягване на сблъсък с животно“, обяснява Мартин Дражик, продуктор мениджър на Nokian Tyres. При мокра настилка пък прекалено меките гуми увеличават спирачния път и повишават риска от аквапланинг.

Експертите съветват да съобразявате налягането в гумите и с товара.

При тежко натоварен автомобил (или теглене на ремарке) нормалното налягане трябва малко да се увеличи.

2. ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ. Ако налягането в гумите е по-ниско от препоръчителното, това води до деформации и до прегряване. Така животът им се намалява чувствително, да не говорим, че се повишава и рискът от повреди. При много горещо време обаче е добре налягането леко да се понижи.

3. ПО-НИСЪК РАЗХОД. Ако гумите са твърде меки, това увеличава съпротивлението и съответно повишава разхода. Разликата е до няколко процента, което в рамките на една година може да ви струва една солидна сума. Правилно напомпаните гуми намаляват и парниковите емисии на автомобила ви.

В живота със сигурност има и по-важни неща от налягането в гумите на колата ви. Както и в самата експлоатация на автомобила има много такива. Но, като ни се отваря възможност да сме парфектни, как да я пропуснем?!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 5 =