Кметът Димитър Николов отличи дейците от сферата на културата, които са спечелили престижни награди и са дали своя значим принос за развитието и опазването на духовното богатство. Церемонията се проведе в Експоцентър „Флора – Бургас“.

„Уважаеми представители на изкуството и словото. Радвам се, че съм тук сред вас, за да споделя емоцията от предстоящия красив празник. Няма по възвишено нещо от това да почиташ знанието и просветата. Гордеем се с вашите постижения и нека те получават уважение и признателност. Продължавайте с гордост и самочувствие да отстоявате славата на Бургас като град на творци и таланти“, каза по време на церемонията кметът Николов.

Ето имената на всички дейци на културата, които получиха признание по повод 24 май:

Юрий Ангелов – актьор, Драматичен театър „Адриана Будевска“ – за изключително присъствие на театралната сцена и цялостен принос в развитието на културата в Бургас.

Маестро Цанислав Петков – диригент, Държавна опера – Бургас – за професионални успехи като диригент и популяризирането на Бургас на националната сцена.

Десислава Минчева – Тодорова – актриса и Неделина Роселинова – актриса, Държавен куклен театър – Бургас – за изключителни професионални успехи и ролите им в спектакъла „Филифьонката, която вярваше в бедствия“, носител на наградата „Икар“ за 2019 година.

Стоян Стоянов – артист – балетист, Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – за съхраняване и популяризиране на българския фолклор, професионализъм и успехи с ПФА „Странджа“ – Бургас.

Радка Памукова – обществен и културен деятел – за дейността ѝ като биограф на големия диригент Емил Чакъров и изключителен принос за съхраняване на паметта му.

Стойко Сакалиев – художник, Дружество на художниците – Бургас – за успехи в изобразителното изкуство и принос в развитието на културния живот на Бургас.

Пламена Кирова – главен уредник в Етнографска експозиция на Регионален исторически музей – Бургас – за професионални успехи и принос в съхраняването, проучването и популяризирането на етнографското богатство на бургаския край.

Тодор Митев Динев – фотограф, Сдружение „Бургаска фотографска общност“ – за изключителен професионализъм във фотографското изкуство и принос за популяризирането на Бургас на местно, национално и европейско ниво.

Кина Христова – вокален педагог – ръководител на Вокална Студия „Сезони“ при НЧ „Пробуда 1880“ – Бургас – за изключителни заслуги в музикалното обучение на деца и младежи и принос в популяризирането на жанра поп и рок пеене на национално и международно ниво.

Светлин Петков – композитор и звукорежисьор в Държавен куклен театър – Бургас – за цялостен принос и професионални успехи с Държавен куклен театър – Бургас.

Величка Колева – художествен ръководител на Детско ателие по рисуване и приложни изкуства към НЧ „Просвета 1927“ – кв. „Долно Езерово“ по повод 20 години от основаването на ателието – за успешна дейност в сферата на художественото изкуство и достойно представяне на регионални и национални пленери.

Манол Манолов – поет. Номиниран от Сдружение „Бургаска писателска общност“ – за забележителни творчески постижения в областта на изящната словесност и принос в редакторската, журналистическата и преподавателската дейност.

За съжаление няколко дни след като Манол Манолов беше номиниран от бургаските писатели, той ни напусна завинаги. Наградата прие съпругата му Галя Манолова.

Александър Перпериев – художествен ръководител и диригент на ВГ „Ретро Бургас“ при НЧ „Асен Златаров 1940“ и ВГ „Ангира“ при НЧ „Фар 1946“ – за популяризирането на старите градски шлагерни и гръцки песни на национално и международно ниво, и за цялостно творческо присъствие в читалищния живот.

Анастасия Тодорова – главен експерт в Регионален държавен архив – Бургас – за принос в издирването, научно-техническата обработка, съхраняването и популяризирането на историческото минало на град Бургас.

Борислав Проданов – технически изпълнител в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ – за професионализъм и отговорност при изпълнение на задълженията си в Бургаска художествена галерия.

Вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева – за изключителни творчески успехи на международната и национална сцена – златен медал от Световните хорови игри в Южна Африка и наградата „Ансамбъл на годината – 2018“.

Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас – за прилагането на новите технологии в сферата на библиотечното дело и приза „Библиотека на годината – 2018“.

Фолклорен танцов състав „Никола Гинов“ по повод 45 години от основаването на състава – за принос в съхраняването и популяризирането на българското фолклорно наследство.

НЧ „Изгрев 1909“ – Бургас по повод 110 години от основаването на читалището – за успешното прилагане на традиционна и иновативна библиотечната дейност и принос в съхраняването на читалищното дело.

НЧ „Ангел Димитров 1929“ – кв. „Сарафово“ по повод 90 години от основаването на читалището – за принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българското фолклорно наследство.

НЧ „Пробуда 1929“ – с. Извор по повод 90 години от основаването на читалището – за принос в развитието на читалищното дело и изключителни заслуги в съхраняването на българското фолклорно наследство.

НЧ „Пробуда 1929“ – с. Равнец по повод 90 години от основаването на читалището – за принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българския фолклор.

НЧ „Петър Янев 1939“ – кв. „Крайморие“ по повод 80 години от основаването на читалището – за принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българския фолклор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви