Над 250 абсолвентите получиха дипломите за завършено висше образование в БСУ през 2019 година. Сред тях бяха и Деница Димитрова и Стела Семерджиева, които успешно завършиха магистратурите си със специално „Психология“. Репортер на BurgasNews проведе кратък разговор с двете талантливи и красиви момичета за бъдещото им развитие в сферата на образованието им:

Минути след връчването на дипломите, какво е чувството в този момент от животите Ви?

Деница: Чувствам се много развълнувана от цялата емоция, която бе породена днес в БСУ. Това е едно голямо събитие в живота на всички ни. Готова съм за приключения в професията ни, надявам се в най-скоро време да започна да работя постоянно и в сферата на психологията.

Стела: Чувствам се изключително удовлетворена от обучението си. Пътят на психологията и психотерапията го следвам от много време. БСУ бе една спирка и прекрасно преживяване. Да съм на тази церемония е все едно получава черешката на тортата.

Мнозина определят психологията като науката на бъдещето. Какво значи тя за вас?

Стела: Интересът към психологията винаги е бил много голям и ще продължи да бъде. Ние сме хора, имаме души, а именно те продължават да ни вълнуват. Вярвам, че науката и медицината са двете науки, които трябва да си подадат ръка. Душата и тялото са двете страна на една монета, едното без другото не може.

Деница: За мен това бъдеще е вече и настояще. Смятам това за нормално. Когато един човек изпитва физическа болка – отива на лекар. Съвсем нормално е, когато почувства душевна такава да излекува също и нея.

Все още съществува този мит, че ходенето при психолог е само за хора, които има заболяване или психически проблеми. Как да разбием това остаряло мислене?

Стела: На психолог ходят хора, които са и здрави. Хора, които търсят нещо повече и искат да израстват по един доброволен начин, а не чрез болката.

Деница: Когато човек има тревоги, то той вижда себе си като през мъгла. Правилният път тогава трудно може да бъде следван. Психолозите не казват на пациентите си какво да правят, а им помагат сами да достигнат до най-доброто бъдеще.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви