Цанко Цанков ще преплува акваторията на най-големия български залив – Бургаския. В официалната статистика на родното състезателно плуване и плуване в открити води няма регистриран такъв опит.

При успехq роденият в Бургас плувец, ще стане първият човек, преплувал разстоянието от нос Емине до Маслен нос /44 702 метра по права линия/. Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в Черно море.

Община Бургас ще бъде съорганизатор и спонсор на събитието заедно с Национален спортен клуб „Олимп”. Опитът в открити води трябва да се състои в средата на месец юли.
Преплуването ще протече в съответствие с правилата на FINA и LEN. Изискването на Световната плувна федерация, при такива състезания, е да има официална информация за точните географски граници на трасето, което ще бъде преплувано, както и разстоянието между тях. Любопитното е, че до този момент не е имало официална информация за фиксирани географски граници на Бургаския залив и от организаторите са изпратили писмо с искане за предоставяне на такава до Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Експертен съвет е изпратил официално писмо, в което за първи път в историята се определят точните географски граници на Бургаския залив – северният край е нос Емине (най-източната точка на Република България), а южният край е нос Маслен нос, на юг от Созопол. Тази информация ще влезе в учебниците по география, съобщават от НСК „Олимп”.

Цанко Цанков е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен вицесветовен шампион по плуване за ветерани и майстор на спорта. 31-годишният бургазлия е възпитаник на треньорката Мария Чалъкова. Започва плувната си кариера в „Черноморец”. В периода 2005/2015 г. тренира под ръководството на националния селекционер Кристиян Минковски. От 2016-та година към настоящият момент личен треньор му е Красимир Захов. Цанков записва името си в историята, като печели златен медал в кралската дисциплина 100 м св.стил (52.39) през 2018 г., с което се превръща в най-възрастният притежател на титлата.

Постигнатото време от преплуването на Бургаския залив ще бъде вписано в протокола като първо официално постижение за преодоляване на морското трасе.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fourteen − 10 =