Екатерина Капрова
Какво мисля

Смятах да си премълча този път, но демонстрацията на цигани на бургаския площад ме провокира. Над 300 жители на циганския квартал се изсипаха пред общината да искат оставки, защото им спрели водата, за която не плащат от години. И го направиха така, както никой, борещ се за някаква справедлива кауза, не беше го правил до сега.

Показаха ни футболни номера /с новички свирки и вувузели/, циркови номера /със заливане с вода на площада/, демократични номера /с плакати без правописни грешки/, социални номера /бебешки колички и страдащи дечица/, правни номера /с адвокат/, драматични номера /децата неходят на училище, защото са мръсни/. И с цигански номера – викове, крясъци, заплахи, обвинения и, разбира се, искания.

Исканията им е да им пуснат водата, която им е спряна, защото не плащат. Не плащат, защото: 1. Според тях- нямат водомери. 2. Според ВиК – защото много от къщите им са незаконни и затова нямат водомери, а и да имат, пак не плащат.

„Ние никога не сме имали водомери, как сега изчислиха, че имаме 100 000 лв. дълг за вода?”,

гневят се циганите. Ами да направим една сметка: В нашата къща сме двама души. Къпем се, перем, мием, готвим и т.н. Сметката ни за вода е около 30 лв. За 1 година е 360 лв. Да приемем, че 500-те цигански семейства, останали без вода, също са по двама души. Въпреки, че сигурно са по 10, но заради статистиката, да кажем, че са двама. 500х360=180 000 лв. за една година. Значи сметката даже е най-малко двойна. И то за 1 година.

Въпросът, може би риторичен е дали ако им сложат водомери, ще плащат.

Аз мисля, че не. Защото тези хора нищо не плащат. Повечето къщи са незаконни и взимат ток от една законна. Него сигурно си го плащат, защото ЕВН го спира на мига и най-малкото сателитните чинии стават неизползваеми. Но при водата не е така. Тя не се спира, а сметките се трупат с лихвите.  ВиК отчита загуби и вдига цените. На тези, които плащат.

Това едва ли е някакво прозрение. Всеки го знае.

Лошото е, че тези хора, освен, че не плащат, стават все по-нагли. Преди седмица един човек, занимаващ се с ремонти, се оплака в социалната мрежа, че един циганин го нарекъл „гяур”. Моя позната, живееща в Ротердам също сподели, че циганин, живеещ в Холандия, я нарекъл „еничарка”. За останалите обиди няма да споменавам. Заради моето възпитание.

А на нас ни забраниха да им викаме цигани, защото се обиждали.

Те били роми. На техния език ром означава мъж, съпруг. Циганин означава недосегаем. Има и друго тълкувание – този, до когото никой не се докосва. А ние, останалите, сме гадже /нероми/. Чувала съм, че за тях това е по-низша класа и дори нещо като отпадък, но това не го пише в Уикипедия.

Изобщо не искам да подклаждам напрежение. Не искам да обиждам никого.

Посочвам фактите. Всъщност всеки ден виждам много цигани, които честно си изкарват хляба. В едно малко курортно градче на юг от Бургас всеки ден пристигат около 15 жени от цигански произход, добре облечени и чисти, които живеят в околните села и работят като камериерки в хотелите. Мъжете им са в строителството. Сутрин идват, вечер си отиват по домовете. И съм сигурна, че тези хора си плащат и водата, и тока. А децата им ходят на училище.

Казвам това, последното, защото мисля, че точно там е разковничето – училището.

Бургаските цигани се оправдават, че учителката връщала децата им от училище, защото били мръсни. А преди два месеца какво оправдание имахте? Колко циганчета от квартала завършват средно образование? Аз пък! Те не изкарват и 8-и клас, даже девойките ги женят след 6-и.

И тук идва ред на другото, още по-важно нещо – законът.

Когато започнат да съдят малолетните булки и младоженци за педофилия, когато започнат да обвързват помощите с образование, когато съборят незаконните постройки, когато спрат гласуването на неграмотните, когато изобщо спрем да говорим за неграмотни, тогава нещата може и да се оправят.

А иначе, можем да ги ползваме като платени протестъри. Тези поне знаят как се прави панаир на площада. И много хубаво викат „Оставка”.

Екатерина Капрова  

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви