На 70-годишна възраст почина трикратният световен шампион от Формула 1 Ники Лауда. Преди 9 месеца той претърпя трансплантация на бял дроб.Още по темата

„Уникалните му успехи като спортист и предприемач остават незабравими – се казва в съобщението на семейство Лауда до австрийските медии. – Той беше неуморим, прям и много смел, това остава като пример и стандарт за нас. Встрани от общественото внимание, той беше любящ съпруг, баща и дядо. Много ще ни липсва“.

Лауда има три световни титли във Формула 1 – през 1975, 1977 и 1984 година. Първите две са с Ferrari, като между тях е най-страшната катастрофа в кариерата на Лауда – на „Нюрбургринг“ през 1976, като той прекарва 40 секунди в кокпита на горящия автомобил при 800 градуса.

Оцелява, след като изпада в кома, а 6 седмици по-късно Ники се завръща в битката за титлата на „Монца“, но в края на сезона е победен от Джеймс Хънт.

През 1979 г. Лауда слага край на кариерата си във Формула 1, но през 1982 се връща в McLaren, за да спечели третата си титла през 1984.

През миналата година Лауда претърпя трансплантация на бял дроб, а в началото на 2019 влезе в болница заради инфекция след усложнения при грип.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви