Районен съд – Бургас ще проведе разпоредително заседание по дело за причиняване на смърт по непредпазливост на Горан Горанов днес от 11.00 часа, Зала 7. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение на Ангел М. и Стилиян К. за извършено престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК.

Ангел М., „Надзирател“ в Затвора Бургас и Стилиян К., „Надзирател 2-ра степен“, са подсъдими за това, че на 25.03.2017 г., за времето от 07.00 до 07.30 часа, в Затвора Бургас,

чрез бездействие, по непредпазливост причинили смъртта на лишения от свобода Горан Горанов,

като при осъществяване на надзорно – охранителна дейност, при настъпила повреда на парната инсталация в спалното помещение, не са осигурили безопасността на лишения от свобода, както и ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от повредата и не са предприели действия по опазване на живота и здравето му.

Сутринта на 25.03.2017г. възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на лишения от свобода Горан Горанов, при която имало свободно изтичане /пробив/ на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението й с тялото на пострадалия, тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима със живота- попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия.

Вследствие на това настъпила смъртта на лишения от свобода Горан Горанов.

Наказателната отговорност на двамата надзиратели е ангажирана, тъй като, въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода и при възникнала аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода.

Спрямо тях е наложена забрана за напускане на страната.

Ако бъдат признати за виновни Стилиян К. и Ангел М.могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × one =