На заседанието си през ноември 2018 г. Общински съвет-Бургас взе решение да възложи на кмета да проведе процедура по обществена поръчка за сключване на договор между общината и акредитирана лаборатория за извършване на непрекъснат мониторинг на концентрацията на замърсителите във въздуха в града и изготвяне на пълен анализ на качеството му.

Към момента в общината са постъпили 2 предложения само от софийски фирми.

Първото е от „Орион Инвайърмент“ ООД, София. Това дружество предлага мониторинг за година в една точка, на цена от 540 000 лв., без ДДС. За доклад и анализ за качество на въздуха, както и оценка на замърсителите върху здравето на хората се искат 60 000 лв., без ДДС. Общо за изпълнението на поръчката Орион иска 5 256 000 лв., с включен ДДС.

Второто предложение е на софийското ООД „Лабексперт“. Мониторингът за година в една точка от това дружество ще струва на бургазлии 1 280 000 лв., без ДДС. Дружеството не предлага доклад и анализ за качеството на въздуха в града, както и оценка за влияние на замърсителите върху здравето на хората. За цялата поръчка от Лабексперт искат 12 288 000 лв., с включен ДДС.

И двете предложения значително надхвърлят предвидения в бюджета на общината за тази година финансов ресурс от 450 000 лв., с ДДС.

За сравнение, мобилната станция за контрол на качеството на въздуха в Бургас от април 2011 г., която е оборудвана с анализатори за осем замърсителя на въздуха, както и със стандартен набор метеорологични параметри, струва 350 000 лв., с ДДС. Разходите на годишна база за осигуряване на сервизно обслужване, доставка на консумативи и материали са 50 000 лв.

Напомняйки, че съгласно Закона за общинския дълг „ОбС не може да приема решения за поемане на дългосрочен общински дълг след изтичане на 39 месеца от неговото избиране“, зам.-кметът по „Европейски политики и околна среда“ – Руска Бояджиева, предоставя решението за последващи действия на ОбС.

При това положение е много вероятно да пропадне решението на съветниците от ноември 2018-та за сключване на договор с акредитирана лаборатория за непрекъснат мониторинг на въздуха.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви