Заблудите за ползата от спорта

Здрав дух в здраво тяло. С наближаването на лятото все по-често си припомняме тази латинска сентенция, а някой от нас дори стигат още по-далеч – нахлузват старите кецове и излизат да пораздвижат телеса в парка. Ползите от спорта са безкрайни, безкрайни обаче са и погрешните схващания, свързани с него. Заблудите понякога могат да ни принудят да си поставим недостижими цели, да тренираме неправилно или по-лошо – да навредим на тялото и здравето си.

Събрахме част от заблудите,

които са сред най-разпространените за спорта, с надеждата, че няма да допускате подобни грешки и ще се насладите пълноценно на своята тренировка.

Най-доброто време за тренировки е сутринта

Това не е точно така. Най-доброто време за спорт настъпва тогава, когато сте готови. Няма значение какво предпочитате – вечерна тренировка във фитнеса или сутрешен джогинг, важна е последователността. Различни изследвания установяват, че няма значителна разлика в крайния резултат от спортуването сутрин и спортуването вечер.

Пъзелите и кръстословиците тренират мозъка най-добре

Ребусите, загадките, кръстословиците далеч не са единственият начин да „напрегнете“ мозъка си. Физическите упражнения са еднакво полезни както за тялото, така и за ума. Упражненията, които подобряват кръвообращението са за предпочитане пред часове прекарани в решаването на пъзели. Спортът повдига настроението, подобрява паметта и предпазва от деменция.

Може да не тренирате няколко седмици, без да губите форма

И тук не. При повечето хора, след дълга почивка от тренировки, мускулният тонус значително намалява. Затова не се отпускайте прекалено, когато постигнете желания резултат.

Маратон или нищо!

За много хора бягането на дълги разстояния е единственият начин, за да се определят като спортуващи. Но това не е така. Хората, които предпочитат тичането на къси дистанции подобряват работата на сърцето си, също като при маратонците. Освен това по-лекото натоварване – джогинг или обикновено ходене са по-щадящи за тялото ни. Така че, и това е част от заблудите.

Мит №5: Напитките за спортисти – идеални за възстановяване на тялото

За съжаление това въобще не е така. Повечето напитки за спортисти съдържат само вода и подсладители. Вместо това специалистите съветват по време на тренировка да пиете вода и да приемате високопротенова храна, за възстановяване на силите след натоварването.

Пътеката за бягане е по-добра от тичането в парка

Тичането в парка и на пътеката във фитнеса съвсем не е едно и също, дори да изминавате еднакво разстояние. Тъй като навън се движите срещу вятъра, по неравен терен, в тренировката се включват повече мускули, а тялото ви изгаря с 10% повече калории, отколкото при тренировка на пътеката.

От тежка тренировка се огладнява повече

Отново една от заблудите.

Ако след интензивна тренировка ви се отвори зверски апетит, значи нещо не е както трябва. Всъщност физическата активност значително намалява чувството за глад. Това се дължи на хормоните ни – организмът ни произвежда двойно повече лептин – хормонът на насищането, докато нивата на хормона на глада – грелин, намаляват.

Протеинов бар или овесена каша?

Много хора смятат, че протеиновият бар е заместител или алтернатива на добре познатата овесена каша. Но това са различни храни. Протеиновите блокчета са храна, която изисква много по-малко калории при храносмилането, така че при тях ползите до известна степен са намалени. Барът е лека закуска, а не заместител на овесена каша или другите зърнени храни.

Калций се съдържа само в млечните продукти

Да, в млечните продукти се съдържат високи нива на калций, но те не са единствените. Има и други храни-шампиони по съдържание на полезния минерал. Броколите, сусамът и спанакът спокойно могат да заместят млечните продукти по този показател.

Йога помага при болки в кръста

Техниките на източната философия йога може и да са прекрасен метод за достигане на жизнен баланс, но това не означава, че са панацея за болките в гърба. Ако дискомфортът е свързан с мускулите, тогава да – някои асани могат да бъдат много полезни: те ще укрепят мускулите на гърба и болките ще отшумят. Но ако имате по-сериозни проблеми – като херния например, тогава йога може дори да ви навреди. Затова, преди да започнете подобни упражнения се консултирайте с лекар.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви