Бургаският апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определение на ОС – Бургас от 11 май 2019 г., с което на обвиняемия Николай П. е наложена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“. Николай П. е обвинен за палеж на чужда собственост – двата валяка, които са напълно изгорели, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху друга техника. Вследствие на инцидента от 09.05.2019 г. на бул. „Захари Стоянов“ в гр. Бургас са последвали значителни вреди на стойност 409 500 лева.

Според въззивния състав макар и на сравнително ранен етап от разследването, от събраните до момента доказателства може да се обоснове тезата за прокурора за

вероятност Николай П. да е извършил престъплението, за което е обвинен.

В тази насока са показанията на свидетелите, резултатите от огледа на местопроизшествието, както и заключението по назначената ДНК експертиза на биологичния материал по бутилката със запалителна течност.

Съдът е приел наличие на реална опасност от укриване предвид справката за съдимост,  от която е видно, че са наложени общо 11 присъди на обвиняемия Николай П.

като до декември 2018 г. той е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“. Предвиденото от закона наказание за настоящото тежко умишлено престъпление е лишаване от свобода от 3 до 12 години. Магистратите са преценили, че механизма на извършване на посегателството и тежестта на наказанието са част от причините, които обосновават риск от укриване и препятстване на бъдещото наказателно производство.

По отношение на грижата за малолетно дете съдът е посочил, че обвиняемият не е единствен родител

и в материалите по делото майката е посочена като негов законен представител. Относно здравословното състояние на самия Николай П. въззивният състав е подчертал, че назначената му терапия може да бъде провеждана и в условията на ареста, а при спешна необходимост, може да му се осигури незабавна медицинска помощ.
Определението е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × one =