1 млн. кв.м. строежи по морето спират за лятото. Забраната в Бургас влиза е от 1 юли.

0
141
строителство

Около 1 млн. квадрата строежи на жилища, хотели и къщи по морето ще трябва да бъдат спрени преди началото на активния туристически сезон в летните ни курорти, пише „Монитор“. Преобладаващата част от тях са в област Варна, сочат данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България. Там все още се работи по започнати през миналата година 740 хил. квадрата проекта.

В област Бургас общо започналите градежи с РЗП над 1000 квадрата са за 581 хил. кв. м, като е отчетен ръст от 12%.

Тук обаче ваканционното строителство се възстановява по-бавно и ръстът е само 2 на сто. Забраната за строителството в Бургас ще влезе в сила от 1 юли с решение на Общинския съвет.

Най-активно в момента по Черноморието се строят хотели.

Като изключим жилищното строителство в двата най-големи града Варна и Бургас, това е сегментът, който най-много привлича инвеститорският интерес, обясни Петър Каменов от регистъра. По думите му най-голям пик на строителството на хотели се наблюдава в района на морската ни столица, особено в курорта Св. св. Константин и Елена. В това летовище на север от Варна се изграждат 5 големи хотелски комплекса и сгради с ваканционни апартаменти.

Другата точка с 2 мащабни проекта за хотели е Св. Влас,

които евентуално ще трябва да бъдат спрени през активния сезон. „Такива големи обекти за изграждане на хотели през тази година в Слънчев бряг няма, защото там няма интензивно строителство, познато от минали години. По Южното Черноморие, надолу в Лозенец има един голям проект и още един в Приморско. В Обзор също един голям проект, който предприемачите му се опитват да го завършат преди началото на сезона“, добави Каменов.

Според експерта в момента вече няма големи проекти, които сега да се довършват, защото навремето са били изоставени.

„В замяна на това се завършват много по-малки сгради, повече неголеми сгради, особено малки хотелчета. Само в района на Несебър подобните възобновени проекти през последната година са поне трийсетина. Мащабно изграждане на жилищни сгради кипи и в бургаския квартал Сарафово. Там също има много строителство, започнало от началото в последните месеци или през миналата и по-миналата година.

Интересно е да се спомене, че в района на Равда се работи по ново разширение на аквапарка, което тръгна преди около месец и половина. Довършва се строителството на голям хотел в Ахелой.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here