хотел

Заради постоянния недостиг на персонал в туризма значително падат изискванията за служителите в хотелите, съобщава travelbulgarianews.bg. Това става ясно от промени в Наредбата за категоризация на местата за настаняване, публикувана за обществено обсъждане на сайта strategy.bg. Професионалното образование, стаж и говорими езици остават задължителни единствено за управителите на местата за настаняване. Те са различни според звездите и вида на настаняване. Досега подобни имаше още за специалиста по маркетинг и продажби, фронтофис мениджъра, рецепциониста, ръководителя на бизнес услуги, консиержа, старшата камиерка и пиколото.

Падането на изискванията ще влоши качеството на услугата,

категорични са представители на бизнеса. Според други път хотелите, които държат на реномето си ще наемат само подготвени кадри и така ще се отличават от конкуренцията.

С промените петзвездните хотели вече няма да са задължени да имат вана в банята,

а ще могат да предлагат на своите гости и по-хигиенични алтернативи като душ кабина. За промяната от години настояваха хотелиери, тъй като изискването бе ненужно и не отговаряше на съвременните тенденции в бранша.

С промените се намаляват и минималните изисквания за размера на леглата в стаите,

апартаментите и студиата в луксозните хотели. Досега в единична стая леглото трябваше да е с размер поне 1,20 метра на 2 метра, докато сега може да бъде с размери метър на два. В двойна стая трябваше креватите да са с минимална дължина и ширина по 2 метра, докато сега е достатъчно да са 1,80 м широки, пише в наредбата.

Сред новите изисквания е в общото пространство на хотела не просто да има една тоалетна на всеки 75 потенциални гости, но и задължителен санитарен възел за хора в неравностойно положение.

Падат изискванията за височината на стаите и за големината на фоайетата.

От наредбата отпада и определението „луксозна“ за писалищната масичка в стаите, за халатите и да меката мебел. Като е ясно, че думата подлежи на тълкуване и би създала предпоставки за недоразумения при проверките.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви