Големият брат на Porsche 356 излиза на търг

0
44
Porsche Type 64

За всички фенове на Porsche моделът 356 има изключително важно значение. С него се поставя началото на родословието на фамилията германски спортни коли, чийто най-известен модел е 911.

Но историята не започва точно с 356, а доста по-рано, но не само с KdF. На практика началото на спортното развитие на идеята е поставено от прототипа Porsche Type 64. Той е създаден през 1939 година и сега излиза на търг. Точно така – 1939 година.

В навечерието на Втората световна война Фердинанд Порше вече е работил усилено по създаването на спортен автомобил. Колата по-късно дава началото на 356. Тъй като компанията Porsche е основана преди 70 години, малко след края на войната.


Според RM Sotheby’s, компанията, която ще продаде на търг този Type 64, през 1939 година плановете на Порше и Volkswagen са включвали сглобяването на три такива автомобила. Те трябвало през септември същата година да участват в 1500-километровото състезание от Берлин до Рим.

Естествено,

Porsche Type 64 е базиран на KdF-Wagen,

автомобилът дал началото на VW Beetle и на 356. Двигателят е бил същият, но с повишена мощност до 32 конски сили.

В допълнението Type 64 получава и нова, по-аеродинамична каросерия, изцяло от алуминий, но състезателният му дебют се проваля заради началото на войната на 1 септември 1939 година. Състезанието е отменено, а Порше разполага само с един готов Type 64.

По-късно синът на Фердинанд Порше – Фери Порше довършва и другите две коли, а едната от тях се превръща в личен автомобил на двамата конструктори и така оцелява във войната.

След края на Втората световна война Фери Порше се мести в Австрия, където основава Porsche, Type 64 пътува с него, а по-късно е поверена за реставрация на Батиста „Пинин” Фарина, основателят на Pininfarina.

След това колата е продадена на австрийски автомобилен пилот, у когото тя остава до смъртта му през 1995, а после е продадена на настоящия й собственик, който сега я предлага на търг в Монтерей, Калифорния от 15 до 17 август.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here