сервитьор

Бавят се визите за работници от чужбина преди новия туристически сезон. От това се оплакват хотелиери в Слънчев бряг. Опасенията им са, че туристите ще започнат да недоволстват от качеството на предлаганите им услуги заради недостатъчен персонал.

Дългосрочните визи за работници от трети страни вече трябва да се издават за 15 работни дни,

а не както беше до сега – за 35 дни. Промяната стана с нова наредба от началото на годината. Хотелиери обаче се оплакват, че институциите се бавят и това пречи на работата им. Документите за визи на 32-ма работници от Украйна били подадени в Агенцията по заетостта още през февруари. Срокът за разрешение бил 10 дни.

„Ние получихме нашите разрешение след 42 календарни дни, но сроковете не се спазват.

Мисля, че в ДАНС е най-голямото забавяне“,

каза Ростислава Димитрова – управител на хотел пред камерата на Нова телевизия. Заради забавянето на документите на чуждите работници, повечето от назначените служители трябва да вършат неспецифична работа за позицията им.

Все още туристите са малко и хотелиерите успяват да се справят с работата, въпреки че персоналът не достига. Няма да е така обаче в началото на активния сезон в края на месец май. Институциите, отговорни за решаване на проблема, си прехвърлят отговорността, но обещаха съдействие, казват хотелиерите.

„Веднага ще инициирам среща с колегите и с Министерството на външните работи и с Дирекция „Миграция“ – МВР и с Агенцията по заетостта,

които са водещи в този процес“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Да видим коя институция не си е свършила работата, за да може да се види къде е тясното звено и да се предприемат мерки“, добави министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. От Министерството на труда и социалната политика до момента са издали разрешения за визи на 345 граждани, които ще останат у нас от 3 до 9 месеца.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

14 − 7 =