Кристо

Днес пред бургаската публика свои филм и книга посветени на гениалния български творец Христо Явашев – Кристо ще представи журналистът Евгения Атанасова – Тенева. Двете творби – „Мост към Кристо“ и „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ са много любопитни и показват в детайли проект „Плаващите кейове“, от който авторката е част. С гостите на събитието тя ще сподели интересни факти свързани с начинанието, както и със самите Кристо и Жан-Клод, чийто запален изследовател е от над десетилетие. Срещата е с вход свободен и ще започне в 18 часа в конферентна зала „Бургас“ на Гранд Хотел и СПА Приморец.

„Плаващите кейове“ е осъществен през 2016 г. на езерото Изео в Италия.

Инсталацията се състои от 30 кея, всеки с дължина 100 метра или общо 3 километра, изградени от 220 хиляди куба, свързани с 220 хиляди нита. Документалният разказ в „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ е лек и увлекателен. Представя Кристо и неговия екип, съставен предимно от българи, които физически изграждат внушителния оранжев 3-километров понтонен мост над водите на езерото Изео.

Книгата разказва цялостната реализация на едно на пръв поглед невъзможно начинание.

„Щастлива съм, че този път не бях само отразяващ журналист, а успях да работя на проекта, да бъда малка част от неговия живот. Длъжна бях да запазя спомена за тези безвъзвратно отлетели мигове.”- споделя авторката.

Филмът „Мост към Кристо“ е с продължителност 35 минути и показва любопитни детайли по проекта и цялостната му визия от птичи поглед.

Включва любителски кадри и авторски снимки, уловили процеса на работа, включително фотографии от Волфганг Волц и снимки от личния архив на семейство Явашеви.

Работата на Евгения Атанасова – Тенева я води на някои от най- горещите точки по света – обсаденото Сараево, бомбардировките в Белград, инагурацията на Нелсън Мандела в Южна Африка, в палестинските територии и Израел по време на „новата интифада“…

Книга пише не за тях, а за артявлението Кристо: „Чух го да казва: „Животът е пълен с толкова много баналности и повтарящи се неща“. Замислих, се че дори събитията, които ни докарват до силни емоции – войните, олимпиадите, са вече виждани и преживени… Знаех, че искам да срещна Кристо, че този човек е истински интересен, един от хората, които движат другите напред“ – разказва Жени Тенева. Заповядайте да я чуете лично: на 13 май (понеделник) от 18:00 часа в конферентна зала „Бургас“ в Гранд Хотел и СПА Приморец.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви