„Ислямска държава“ твърди за пръв път, че е създала своя „провинция“ в Индия, предаде Ройтерс. Това стана след сблъсък между екстремисти и силите за сигурност в спорния регион Кашмир. При него беше убит един боец с предполагаеми връзки с групировката.

Снощи информационната агенция на „Ислямска държава“ Амак обяви създаването на новата „провинция“, която нарече „Уилая Хинд“. Тя каза още, че „Ислямска държава“ е убила индийски войници в град Амшипора, в кашмирския окръг Шопиан

Това изявление на „Ислямска държава“ съвпада със съобщение на индийската полиция от вчера, че екстремист на име Ишфак Ахмад Софи е бил убит при сблъсък в Шопиан, отбелязва Ройтерс.

Целта на групировката изглежда е да възстанови позициите си, след като загуби териториите, които контролираше в Сирия и Ирак. Оттогава „Ислямска държава“ увеличи нападенията си, включително самоубийствените атентати, отбелязва Ройтерс.

Групировката пое отговорност за бомбените атаки в Шри Ланка на Великден, при които загинаха най-малко 253 души

В населения предимно с мюсюлмани Кашмир сепаратисти от десетилетия водят въоръжена борба срещу индийското управление. В мнозинството си тези групировки искат независимост на хималайската област или присъединяването й към Пакистан, най-големия съперник на Индия. За разлика от „Ислямска държава“ те нямат амбиции за контрол над целия ислямски свят.

Ядрените сили Индия и Пакистан водиха две двойни за Кашмир, а по-рано тази година бяха на прага на трета, след като при самоубийствен атентат на действаща от Пакистан екстремистка групировка в контролираната от Индия част от областта загинаха най-малко 40 индийски паравоенни полицаи

dnes.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three + nineteen =