Общо 63 оферти бяха подадени в шестте обществени поръчки на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за поддържане на републиканската пътна мрежа в следващите 5 години. Бюджет им е 474 млн. лв., като е разпределен между шестте района в страната – Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен Централен и Югоизточен.

Кандидатите са толкова много, тъй като всяка поръчка е разделена на няколко позиции – по области, за които фирмите участват по отделно, без ограничения. От големите строители отсъстват само „Джи Пи Груп“ и „Главболгарстрой“

Най-скъпата обособена позиция е тази за област София – на стойност 47.9 млн. лв. без ДДС. Това е логично, тъй като дължината на пътната мрежа, за която АПИ отговаря там, е и най-голяма – над 1349 км. Следващите позиции, за които ще бъдат дадени най-много средства, са за област Бургас – 25.1 млн. лв., и за област Велико Търново – 23.2 млн. лв.

Това е вторият опит на пътната агенция да възложи дейностите по превантивно, текущо и зимно поддържане на републиканската мрежа

След решение на Комисията за защита на конкуренцията, което установи редица допуснати грешки в документацията на предишните търгове, в началото на тази година те бяха прекратени. АПИ нанесе корекции в тръжната документация и обяви процедурите отново, като сега се отварят техническите оферти на кандидатите. През лятото се очаква да бъдат обявени и ценовите им предложения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three − 1 =