Кристо

Журналистът Евгения Атанасова – Тенева ще представи на 13 май в Бургас чрез свои филм и книга Христо Явашев – Кристо. Двете творби отразяват непосредствено проект „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод осъществен през 2016 г. на езерото Изео в Италия. Жени Тенева лично участва на място в изпълнението на начинанието и го документира. Резултатът са филмът „Моста към Кристо“ и книгата „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“.

Прожекцията и литературната премиера ще стартират в 18 часа в конферентна зала „Бургас“ на Гранд Хотел и СПА Приморец. Входът е свободен.

Режисьор на „Моста към Кристо“ е Любомир Печев, а оператор Недялко Данов. Лентата е с продължителност 35 минути. Разкрива ключови подробности за инсталацията, която се състои от 30 кея, всеки с дължина 100 метра или общо 3 километра, изградени от 220 хиляди куба, свързани с 220 хиляди нита. Проектът е изграждането му са поверени на българи, подпомогнати от френска и италианска страна.

Лентата разкрива и един любопитен, малко известен факт – първите прототипи на кубовете, изграждащи „Плаващите кейове“ са тествани за пръв път в България

– през 2015 г. на пристанище Созопол. Филмът показва освен детайли по проекта цялостната му визия от птичи поглед. Използвани са много любителски кадри и авторски снимки, които показват процеса на работа. „Моста към Кристо“ показва и фотографии от Волфганг Волц и снимки от личния архив на семейство Явашеви.

Книгата „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ е плод на личните преживявания на Евгения Атанасова – Тенева

по същия проект и досега ѝ с различни аспекти от изкуството, живота и философията на Кристо. Документалният разказ представя твореца и неговия екип, съставен предимно от българи, които физически изграждат внушителния оранжев 3-километров понтонен мост над водите на езерото Изео. Това не е книга само за изкуство. Тя реално показва реализацията на едно на пръв поглед невъзможно начинание – от възникването на идеята, през събирането на екипа, логистиката, взаимоотношенията между хората и институциите, емоциите им – до деинсталирането на творбата.

„Щастлива съм, че този път не бях само отразяващ журналист, а успях да работя на проекта, да бъда малка част от неговия живот. Длъжна бях да запазя спомена за тези безвъзвратно отлетели мигове.”- споделя авторката.

Евгения Атанасова – Тенева е журналист и писател – художник, който живо рисува образи пред своите читатели.

Била е на редица горещи точки по света, в техните най-жежки моменти – обсаденото Сараево, бомбардировките в Белград, инагурацията на Нелсън Мандела в Южна Африка, в палестинските територии и Израел по време на „новата интифада“. Книга обаче пише не за тези ярки, световни събития – а за артявлението Кристо: „Чух го да казва: „Животът е пълен с толкова много баналности и повтарящи се неща“. Замислих, се че дори събитията, които ни докарват до силни емоции – войните, олимпиадите, са вече виждани и преживени… Знаех, че искам да срещна Кристо, че този човек е истински интересен, един от хората, които движат другите напред“.

Жени целенасочено се превръща в запален изследовател на Кристо и Жан-Клод.

Над десетилетие е непосредствен наблюдател на техните творби. Прави документални филми и пише статии, посветени на техните произведения. Многократно се среща и разговаря с Кристо, не само за конкретни проекти, но и за живота му като цяло. Предстои тези интервюта са се превърнат в част от нова, пълна биография на Кристо.

Заповядайте на среща с Жени Атанасова – Тенева в Бургас – на 13 май(понеделник) от 18 часа в конферентна зала „Бургас“ на Гранд Хотел и СПА Приморец. Журналистът и писател ще представи филма си „Моста към Кристо“ и книгата „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“. Входът за събитието е свободен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви