Близо хиляда бургазлии и руснаци отбелязаха заедно Деня на победата. По улица „Александровска“ те преминаха с шествие, развявайки български, руски знамена, както и такива на Червената армия. Много от хората държаха в ръце и портрети на свои роднини, загинали през Втората световна война. Други пък пяха популярни руски песни.

„Подвигът на загиналите наши дядовци, бащи и майки не трябва бъде забравян. Съветският съюз даде милиони жертви, за да излезе победидел във Втората световна война. Не можем с лека ръка да казваме, че това се е случило много отдавна. Загиналите са с нас, те вървят с нас, историята не може да бъде забравена. И след 180 години ние няма да забравим. Войната донесе много страдание, не само на руснаците, но и на всички народи в Европа“, каза Татяна Липова, председател на клуб „Рус“-Бургас

Множеството се събра пред паметника „Альоша“ на площад „Тройката“, където се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 74 години от Победата над хитлерофашизма.

Церемонията уважиха кметът Димитър Николов, почетният руски консул в Бургас Тонко Фотев и представители на Лукойл Нефтохим Бургас, депутатът Николай Тишев и представители на БСП-Бургас

Под мелодиите на „День победы“, „Катюша“ и много други руски песни, част от хората започнаха и да танцуват и пеят, бурно аплодирани бурно от останалите празнуващи.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви