Porsche е глобена с половин милиард глоба

Прокуратурата в Щутгарт приключа разследването на компанията Porsche, която беше заподозряна в манипулиране на данните за вредните емисии. С решение на градския съд производителят е глобен половин милиард евро. Ръководството на Porsche приема присъдата и няма да я обжалва.

Според данните, получени по време на разследването, започвайки от 2009 г. ръководството на отдела за тестване на вредните емисии на автомобилите допуснало много пропуки. И не е изпълнявало коректно функциите си. В резултат на това, произведените през този период автомобили не са отговаряли на нормите да токсичност по това време.

Глобата е 535 милиона евро. В нея влизат 4 млн. за проявена небрежност и 531 млн. вро за получена икономическа изгода. Самата компания е била подготвена за подобна присъда и е създала резерв със сумата за нейното изплащане. Тя ще бъе отразена във финансовия доклад за второто полугодие.

През 2018 г. полицията арестува шефа на отдела за разработки на Porsche – Йорг Кернер, по подозрение за съпричастност към фалшификациите на данните за вредните емисии. Той беше обвинен и в лъжлива реклама на дизеловите мотори. Обвинения бяха повдигнати още срещу шефа на отдела за разработки Майкъл Щайнер и срещу още един неназован официално служител на компанията.

Снимка: Porsche