Състезателите на бургаския „Херкулес” и созополския „Посейдон” извоюваха девет медала на Републиканското първенство по канадска борба, състояло се в Белоградчик. Само два месеца след създаването, дебютантът СККБ „Посейдон” украси витрината с шест отличия.

Носител на вицешампионската титла стана председателят на созополския клуб Станко Щерев. Играещият треньор спечели среброто на лява ръка в категория до 100 кг. С два златни медала след блестящо представяне се окичи Алекс Атанасов при младежи до 80 кг. Бронза извоюваха Чанита Павлова на лява ръка при жени, Даниел Атанасов при ветерани абсолютна категория и новото попълнение в „Посейдон” Георги Делев – юноши до 70 кг, лява лъка.

За „Херкулес” сребърен медал при ветерани, абсолютна категория, на дясна ръка спечели Иван Иванов.

Два златни медала за бургаския клуб извоюва кг най-титулуваният в този спорт Димитър Щерев. Бургазлията е европейски вицешампион от Букурещ 2016 г.и четвърти от световното в САЩ, Лас Вегас 2010. На лява и дясна ръка в категория до 80 Митко, който е треньор в клуба, показа, че е несломим при хората с увреждания. Със спечелените шампионски титли от републиканското първенство Щерев си заслужи квота за участие в Европейското първенство по канадска борба. Надпреварата на Стария континент ще се проведе в края на месец май в Гърция.

„Макар и с травма, Митко се подготвя усърдно за европейското първенство. В тренировките набляга на дясна ръка, за да щади контузената лява. Познаваме противниците за европейското. Митко и друг път е играл срещу тях и мога да кажа, че по нищо не им отстъпва. Надяваме се на добър жребий и малко късмет, нещо което до момента ни е липсвало”, разкри Станко Щерев, който е единственият съдия по канадска борба от Бургас.

Любопитен факт, е че спортните клубове „Херкулес” /Бургас/ и „Посейдон” /Созопол/ са единствените, които съществуват и развиват канадската борба по Южното Черноморие. Техни лидери и треньори са двамата братя – Димитър и Станко Щереви.

По-малкият Станко е бивш състезател и медалист по бокс, а в момента преподавател по физическо възпитание и спорт в СОУ „Св.св. Кирил и Методий”. Запалва се по канадската борба покрай батко си Димитър, на когото по-късно става и личен треньор. Преди два месеца Станко основава в Созопол клуб „Посейдон”, който привлича все повече желаещи да практикуват този вид спорт.

„С подкрепата на директорката на „Св. св. Кирил и Методий” Димитрина Щерионова този атрактивен и емоционален спорт е включен в програмата на учебния процес. В час по интереси ученици от 6 и 7 клас тренират на оригинална маса за канадска борба. Има интерес и от женската аудитория. В клуба се записаха нови 12 попълнения от учащите, като всички състезатели тренират безплатно в СККБ „Посейдон,” разказа за BurgasNews.com Станко Щерев. Без месечна такса занятия се водят и в бургаския СККБ „Херкулес”, който е базиран на спортния комплекс в „Славейков”.

На Европейското първенство в Гърция Димитър Щерев ще бъде без треньора си, който поради служебни ангажименти не може да пътува до южната съседка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

sixteen + 9 =