Тревожна статистика изнесе РЗИ-Бургас за употребата на алкохол сред учениците. През миналия месец анонимно са анкетирани 186 в две училища – бургаското СУ „Св. Епископ Константин Преславски“ и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Средец.

Изследването е направено сред 14-18-годишните.

Резултатите сочат, че 31 % не употребяват алкохол. Тревожен е процентът на употребяващите – 69 %. От тях 40% консумират 1-2 пъти месечно; опитвали само един-два пъти – 39 %; веднъж седмично – 10 %; 2–3 пъти седмично – 8 %; повече от 2-3 пъти седмично – 3 %.

Нещо повече, 40% от анкетираните смятат, че трябва дада започнат пиенето на 13-14 г.; 39 % между 15-16 години; 15 % съобщават, че това се случва на 17 – 18 години; 6 % на 11-12 годишна възраст.

По-успокояващо е това, че 65 % от изследваните ученици споделят, че никога не им се е случвало да се напиват, 23 % са се напивали поне веднъж, при 12 % това се е случвало повече от три пъти.

Анкетираните посочват, че първият им прием на алкохол е бирата . Това е при 78% от тях. На виното са заложили 12%, а на концентрата – 10%.

Изводите от анкетата са, че употребата на алкохол е масова сред учениците. Онези от тях, които го употребяват са два пъти повече от тези, които не са опитвали, като съотношението е 69:31%.

Най-силно влияние на избора на младите хора да посегнат към чашката е „обществената наследственост“ – семейство и приятели. Влиянието на връстниците е твърде силно в периода на юношеството, когато започва да се отстоява независимостта от родителите и да се формират приятелски групи. В масовата ни култура пиенето на алкохол е една от тези роли, които се толерират и дори се насърчават, включително и в семейството.

Посягането към пристрастяващи субстанции у младите хора е всъщност не толкова проява на липса на знание, колкото резилтат от криза в този период. Затова отговорното възпитание у дома и разрешаването на съществуващите вече социални проблеми е важна предпоставка, за да може да се изгради ефикасна от заплахите в това направление позиция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × 2 =