Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възприе помирителен тон към унгарския премиер Виктор Орбан, който е един от най-отявлените критици на Брюксел сред лидерите на страните членки на Европейския съюз, съобщава ДПА.

Дяснопопулистката партия ФИДЕС на Орбан е с временно замразено членство в Европейската народна партия, докато правителството му е изправено пред процедура на санкции от ЕС заради нарушения на върховенството на закона

Въпреки това в интервю, публикувано днес в унгарското седмично издание HVG, Юнкер изрази „най-голямо уважение към Орбан“, цитирайки историческия му принос.

„Възхищавах се на смелостта му, когато настояваше съветските войски да бъдат изтеглени“, отбелязал шефът на ЕК, допълвайки: „Той беше мой герой и никога няма да забравя ключовата роля, която той изигра в успешния преход към демокрация.“

През 2015 г. Юнкер нарече Орбан „диктатор“ в шеговити коментари, които той смяташе, че не се записват от медиите. Отношенията обаче са обтегнати от години, след като Будапеща предприе крайнодесен курс и зае твърда линия срещу мигрантите.

Юнкер казал за унгарското издание, че не смята, че Орбан е диктатор, но отказал да каже дали смята, че той е демократ. По-общо, Юнкер изразил оптимизъм, че Европейският съюз ще противостои на възхода на популистките партии в Европейския съюз в последно време

Понякога „правителствата нарушават нашите общи ценности, когато става въпрос за определени въпроси“, коментирал той, допълвайки, че „но съм сигурен, че това ще бъде решено. Защото върховенството на закона е в основата на европейската конструкция“.

Юнкер също така похвалил страните от Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Полша и Словакия – за тяхното „забележително развитие“ и „смели реформи“, след като те се присъединиха към Общността през 2004 г.

news.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

ten + 13 =