Православната църква почита днес Свети Цар Борис І Михаил – Покръстител на българския народ.

Освен, че утвърждава християнството като официална религия у нас Борис Първи има и ключова роля за развитието на книжовната дейност. Именно

той приема в България учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий, с които създава Охридската и Преславската книжовни школи.

Една от версиите е, че самият Цар Борис-Михаил е бил покръстен край днешен Дебелт, тъй като през 865 г. посрещнал делегацията от Константинопол, дошла да покръсти българите. Има предположения, че на това място князът пръв приел християнството. След официалния акт на покръстването си Борис приема християнското име Михаил. Българският владетел приема християнството тайно, за да избегне засилването на съпротивата сред някои прослойки на народа.

Там, край крепостта Деултум, са се намирали митниците, създадени от Византийската империя.

Мястото е било и врата към Българското царство. В района около Бургас частично се намират останки от т. нар. бурги (митници). Оттам името на град Бургас идва от бург, смятат някои историци.

Княз Борис е канонизиран като светец скоро след смъртта му.

Българската църква в наши дни го почита под името Свети Цар Михаил Борис, макар че приживе той никога не е носил царско достойнство.

Имен ден празнуват всички с имената: Борис, Боряна, Борил, Борислав и Борислава.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви