Всички данни от техническите прегледи на автомобилите да се въвеждат автоматично в реално време в информационна система за регистрацията на извършените проверки.

Това предвижда проект за промяна в Наредбата за периодичните прегледи, съобщава Съюзът на българските автомобилисти, цитиран от Дарик. Организацията твърди, че така ще бъдат пресечени фиктивните проверки на техническото състояние на колите, което представлява сериозен проблем. Въвеждането на данните в реално време ще задължи всички пунктове за годишни технически прегледи (ГТП) да правят измерванията с газоанализатор, димомер и спирачен стенд. Същевременно се предлага отпадане на удостоверенията за техническа изправност.

Вместо това ще се въведе стикер с чип, а информацията от него ще може да се получава с четец от разстояние.

В електронната система ще бъдат въвеждани всички технически данни, екологичната група на автомобила, номерът на лиценза на пункта за ГТП, където е извършен прегледът, валидността му и др. Стикерът трябва да удостоверява, че автомобилът е допуснат за движение. Данните от периодичните прегледи за автомобилите ще се обменят в реално време между Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и МВР. Така ще отпадне необходимостта от носенето на талоните за ГТП. Автомобилите ще се категоризират в пет екологични групи според годината на производство, съдържанието на въглероден оксид в отработените газове.

Междувременно новата пътна агенция за пътна безопасност към МС поиска шофьорите над 60 г. да минават през физически и психологически тестове. Според председателя на ведомството Малина Крумова след 60-годишна възраст книжките не трябва да са безсрочни.

„Когато станат на 60 години, не да имат безсрочна книжка, а напротив – по-често да подлежат на физическа и психологическа проверка“, заяви тя пред БНТ. Данните на МВР сочат, че само в Русе през последните две години са станали над 120 катастрофи с участието на хора над 60 години. Над 100 са ранените, а загиналите – четирима. Миналата седмица в града е блъснат 95-годишен пешеходец. Шофьорът е на 71 години. Не е ясно дали ще бъде въведено подобно ограничение. МВР има далеч по-сериозни проблеми. От КАТ отчитат все по-голям брой на дрогирани шофьори. „Средно за седмица варират от 7 до 3-4 водачи с употреба на наркотични вещества или техни аналози – млади хора, които търсят адреналина“, заяви шефът на русенската пътна полиция Михаил Манов.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви