България е на последно място в Европа по размер на средна почасова ставка в строителството, която е 3,16 евро. Това кара квалифицираните служители в сектора да заминават в чужбина, поради което се налага да бъдат внасяни работници от Молдова, Украйна и Македония. Това стана ясно по време на пресконференция на Камарата на строителите в България (КСБ).

Проблемът е особено сериозен във ВиК сектора, където по оперативна програма „Околна среда“ предстои изпълнението на 190 поръчки за 350 обекта на обща стойност 1,2 млрд. лв.

„Притеснени сме, защото много ни се искаше тези проекти да тръгнат преди година или шест месеца. Но за пореден път всички проекти се натрупват в края на програмния период. За разлика от предходния цикъл обаче заради сериозната пауза във ВиК строителството доста от компаниите са с намалени ресурси“, каза Благой Козарев, член на Управителния съвет на КСБ.

Той допълни, че проектите, които са одобрени през последните няколко седмици, са разработвани в продължение на три години, а само за миналата година заплатите на строителните работници във ВиК сектора са се покачили със 17%. „Много съм притеснен дали ще намерим капацитет и служители, с които да поемем този вид работа на тази цена. Колкото по-бързо започнат тези проекти, толкова повече ще е гарантиран успешният им завършек, тъй като сроковете ще са много кратки“, посочи Козарев. Според него трябва да се мисли в посока за внасяне на работници от чужбина, тъй като много от българските служители са заминали за Германия и Франция, където заплатите са между 3000 и 4000 евро на месец.

У нас годишната заплата в сектор строителство за миналата година е била 10 634 лв., което представлява повишение с 5,9% спрямо 2017 г., но заплатите все още изостават от тези в промишлеността, където годишната заплата е била 13 621 лв., посочи Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ.

Сред другите сериозни проблеми в строителния сектор са отчужденията на терени при изпълнението на големи инфраструктурни проекти, археологията, липсата на качествени проекти, сивият сектор, обжалването на обществените поръчки и критерият за най-ниска цена, заложен в търговете.

Според Любомир Пейновски, член на УС на КСБ, генезисът на голяма част от проблемите в строителния сектор е още в условията и начина на работа на оперативните програми. Затова от КСБ настояват да участват в планирането на следващия програмен период с реални оценки и мнения. Камарата се надява също така през следващия програмен период да бъде директен бенефициент на средства.

investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви