Ford Mustang отдавна е икона

Дори да сте най-закоравелият фен на италианските или германските спортни машини, за когото грубоват V8 с посредствено управление е на практика най-лошият кошмар, няма начин да не знаете за Ford Mustang. Просто защото тази кола е икона.

На 17 април 1964, точно преди 55 години, Ford показва първия Mustang на автомобилното изложение в Ню Йорк. Оттогава до днес това е един от най-желаните спортни автомобили на планетата. Всъщност, той е най-продаваният спортен автомобил за миналата година).

НО ЗАЩО Е ТАКА? Какво е превърнало тази простовата мощна машина, двуврата и на достъпна цена в нещо толкова престижно за собственика й?

Първото обяснение е, че през 60-те тази концепция е напълно нова. Всъщност толкова нова, че авторът й, генералният мениджър Лий Йакока, среща доста трудности да убеди шефа Хенри Форд II.

Гигантът Ford току-що е понесъл доста болезнен удар

покрай провала на новата си марка Edsel. Провал на стойност четвърт милиард долара, което е колосална сума за онази епоха.

НО ЙАКОКА, БЪДЕЩИЯТ СПАСИТЕЛ на Chrysler и един от най-забележителните бизнес мениджъри на Америка, не се отказва. Той усеща, че с израстването на поколението от края на 40-те и 50-те, т. нар. baby boomers, ще се появи пазар за нов тип автомобили.

Mustang се оказва точно този автомобил. До голяма степен и благодарение на факта, че е доста евтин за производство. Заслугата е на Хал Спърлих, шефа по продуктовото планиране. Той предлага вместо на нова платформа моделът да се построи върху съществуващата от Falcon. Това спестява милиони на компанията и й позволява да предложи Mustang на достъпна цена – едва 2300 долара (някъде около 18 000 евро в днешни пари).

В същото време Ford успява да печели добре от модела заради необичайно богатите за онези години възможности за персонализация. От избора на двигател и цвят до добавянето на екстри като сервоусилвател – средният купувач на Mustang плаща над 1000 долара над базовата цена.


Оригиналният автомобил, използван от Стив Маккуин в прочутия филм „Булит“, наскоро бе изцяло реставриран

ТРЕТИЯТ СТЪЛБ, на който е стъпила иконата, е дизайнът. Във Ford обявяват вътрешен конкурс и в крайна сметка се спират на проекта на Гейл Холдърман. Издълженият капак и подчертаните линии му придават точно спортния дух, който Йакока иска. По американските стандарти Mustang е доста компактен модел – и това ще диктува модата при т. нар. muscle cars за десетилетия напред.

Що се отнася до пътното поведение,

Mustang никога не би впечатлил собствениците на някое BMW или Alfa Romeo.

От самата си зора до наши дни, това си остава тежка машина, чиито нос потъва в завоите, спирачките едва смогват, а воланът е всичко друго, но не и директен. Но на никого не му пука. В Америка, страната на правите магистрали и проектираните по координатната система градове, важно е само ускорението по права линия. А Mustang с емблематичния си V8 предлага много от него.

ВСИЧКИ ТЕЗИ ФАКТОРИ се съчетават, за да направят новия модел сензация. В първия ден в Ню Йорк са продадени умопомрачителните 22 000 бройки. До края на първата година числото надхвърля 418 000. После идват славните състезателни версии, подготвяни от хора като Каръл Шелби, и холивудските класики като Bullit, в който Стив Маккуин вършее из Сан Франциско именно с един зелен Mustang GT.

Днес, 55 години и шест поколения по-късно, Mustang е продал над 10 милиона бройки, и все така си остава една от колите, които тийнейджърите е най-вероятно да залепят на стената в стаята си. А това е най-високото признание, за което един спортен автомобил може да мечтае.

Лий Йакока представя първия Mustang през април 1964. Човекът, който водеше Ford в златната му ера и после спаси Chrysler от фалит, e все още жив, миналата есен навърши 94