въпросник

Нов скандал назрява в социалните медии. Майка от Несебър е публикувала въпросник, който се раздава на децата в училище. В него те трябва да отговарят на въпроси за себе си и за това как се държат родителите им с тях.

Част от въпросите, които имат за цел самооценка на детето, са:

струва ти се, че искаш да бъдеш на друго място, често ходиш до тоалетната, сърцето ти често бие силно, изпотяват ти се ръцете, става ти страшно когато си лягаш сам, случва се да лъжеш, често обиждаш родителите си други хора  и т.н.

Другата част от въпросника е как се държат майка ти и баща ти с теб.

Там има въпроси като:  Тя / той/ често ти се кара, не те обича истински, наказва те, бързо се ядосва и се заяжда с теб, не ти обръща внимание, когато имаш нужда от помощ, или казва хубави думи, когато ги заслужаваш, често те целува  и т.н.

От снимките, публикувани от  майката, става ясно, че въпросникът е преведен за България. Той е създаден от  Rohner Research Publications, компания, която прави тестове за  родителски контрол (разрешена толерантност-строгост).

В тестовете има заложени кодове, с които се определя дали децата са в „странна ситуация”.

Според родителите, които са коментирали тази публикация, въпросникът вероятно е свързан с въвеждането на новата Стратегия за защита на детето. Тя също предизвика доста спорове в общественото пространство и обсъждането й беше удължено до 21 май.

В социалните мрежи вече има стартирала и петиция срещу стратегията.

В нея пише: „Като отговорни родители и граждани заявяваме, че категорично и безкомпромисно отхвърляме „Национална стратегия за детето 2019-2030 г. – Всички права за всички деца“, като документ, олицетворяващ буквално чистото зло! Без колебание ще се борим до абсолютна победа над мафията, търгуваща с детска плът, която очевидно се е втъкала в държавните структури, след като държавни агенции си позволяват да предложат толкова голи и прозрачни, етично и морално несъстоятелни текстове, които имат за цел създаването на специализирана полицейска структура, по образец на норвежкия Барневарн, с цел отвличане и търговия с български деца. Направен е нескопосан опит, престъпните цели на Стратегията да бъдат прикрити с необятно-разтегливото и направо магично понятие – „Най-добрият интерес на детето“.

Подписали са се над 15 400 души.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви