Община Бургас разполага с достатъчен ресурс за развитие на образованието и здравеопазването.

Това мнение изказа пред медии депутатът от БСП Николай Тишев /в средата на снимката/. Заедна с Христо Панайотов – член на ИБ на БСП-Бургас /вдясно на снимката/ и Васил Иванов – председател на местната Младежко обединение /вляво на снимката/ пред медии те представиха поредния модул от „Визия за Бургас“.

Подчертавайки, че във веригата ученик-родител-учител-директор най-онеправдани са учителите, Христо Панайотов очерта пет основни приоритета в сферата на образованието.

Макар и под номер 5, идеята за летни занимални в училищата за учениците от І до ІV клас, предизвика особен интерес. Според социалиста общината има достатъчно финансови средства

за организирането им през месеците юни и юли.

Той обаче посочи, че и родителите също ще плащат такси, които ще бъдат минимални. Целта е да не се спира връзката с учебния процес, а и децата да не остават без занимания. Това ще облекчи до голяма степен и родителите.

Другите четири предложения в сферата на образованието във „Визия за Бургас“ са: програма „Иновативни учители“, чрез която ще бъде създаден фонд за финансовото им подпомагане за въвеждане на иновативни практики, разработени от учител или екип преподаватели; Учение през целия живот – чрез създаване на мрежа от публични лекции с участието на изявени преподаватели да се оказва методична помощ в училищата; Дигитално училище, като пилотно се въведе цифрово образование във всички училища в Бургас чрез използване на родни и световни практики. Една от идеите е учредяване на награди „Учител на годината“ и „Възпитател на годината“ /за детските градини/. Социалистите предлагат тези награди да се определят чрез тайно гласуване от самите учители и възпитатели.

Лидерът на Младежкото обединение на БСП-Бургас Васил Иванов, представяйки идеите за промени в общинското образование, наблегна на необходимостта от превенция в здравеопазването. Той посочи, че в общината има 135 джипита, но те, както и медицинските центрове нямат възможност да отделят внимание на този проблем. Затова във „Визия“ за Бургас“ се предлага да бъде отделен 1 млн. средства годишно за закупуване на мед. апаратура, тъй като материалната база по места е остаряла. Сред анализ

да се заделят и финансови средства за безплатни изследвания на заболявания, които не се покриват от НЗОК.

Един от най-важните акценти в здравеопазването е откриване на общински медицински център в най-големия комплекс „Меден рудник“, тъй като комплексът непрекъснато се разраства.

Новост са идеите за създаване на фонд за подпомагане на медицинските кадри и тяхното образование, срещу ангажимент от тяхна страна да работят след това 5 години в общината.

Във Визията се предлага функционирането и на банки за кърма, като за недоносените бебета ползването да е безплатно, а за останалите – срещу минимално заплащане.

Социалистите наблегнаха и на необходимостта от по-добра охрана и видеонаблюдение в здравните заведения на територията на общината.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви