Бургаските социалисти в Общински съвет няма да подкрепят предложението в Бургас да има избираеми районни кметове. Това стана ясно на брифинг на БСП, в който участваха общинския председател Живко Господинов и общинските съветници от БСП.

Общинският съвет на социалистите е обсъждал темата и единодушно е прието докладната да не се подкрепи. Мотивът на БСП е, че вносителите от ИК „За развитие на местната демокрация“ подчертавали слабости на местната администрацията, но по-големите проблеми на Бургас били в друга насока

Въпросите, които са поставени в предложението, няма да се променят нищо, ако имаме още 6 избираеми длъжности. Колкото повече звена има в една структура, толкова проблемите се увеличават. При едно райониране трябва да има и сериозен анализ на сегашното състояние на общината. Функциите и дейностите трябва да бъдат строго определени, а обосновките са задължителни. Има друг механизъм, който изобщо не се използва – общественото обсъждане„, каза Прокол Паскалев, председател на комисията по местна политика към БСП-Бургас.

От БСП все пак си оставят вратичка, че ако се докаже, че едно райониране ще доведе до положителен ефект, то те са готови за участие в голямо обществено обсъждане и дори референдум

„Не мисля, че Общински съвет има моралното право да взима подобно решение 6 месеца преди местните избори. Моите уважения към вносителите, но те 3 години не казаха нищо, а точно сега решават, че искат райониране. Новият ОбС трябва да вземе това решение, което е много отговорно. Кметът Николов трябва да изтегли докладната„, каза от своя страна Живко Господинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five + eighteen =