Един от най-успешните ни български състезатели – гребецът Иво Янакиев, тренира наследници на олимпийски и световни шампиони в Норвегия. Бронзовият медалист от Олимпийските игри в Атина през 2004 година на скиф предава знания, умения и опит в гребен клуб „Ормсун” /Осло/. За съжаление, той е поредният българин, намерил вдъхновение и удовлетворение от работата си извън границите на Родината. И за гордост на всички нас, го прави по перфектен начин.

През миналата седмица олимпиецът ни пристигна с група гребци и проведе тренировъчен лагер в Бургас. Визитата в България е по желание на норвежкия клуб, разкрива Янакиев. Състезателите са искали да видят мястото, откъдето е тръгнала спортната кариера на техния български треньор, както и да се запознаят с именития му баща и треньор – световният шампион от Амстердам 1977 на двойка с кърмчия Димитър Янакиев

На гребната база в Бургас Иво води най-талантливите деца в „Ормсун”. Групата тренира във водите на езерото Вая, води занятия на плажа, както и на стадион „Черноморец”.

„Клубът е създаден през 1883г. и има богата история. От „Ормсун” са двамата братя Алф и Франк Хансен – олимпийски шампиони от осемдесетте, едни от първите олимпийски шампиони на Норвегия въобще. Ларс Бьонес- олимпийски вицешампион и световен шампион, както и Магнус Греперу – олимпийски медалист, тренират в клуба и до ден днешен. Групата, която доведох, е от най-талантливите деца в клуба. Интересен факт е, че едно от децата е син на Франк Хансен, а друго е дъщеря на Ларс Бьонес. За тренировки групата ми използва безвъзмездно нашата гребна база. Лагерът премина успешно. Гостите искат да се върнат догодина. Аз работя с успех в Норвегия, но бих искал един ден да мога да се завърна и да се занимавам с нашите, бургаски деца!”, споделя още Иво Янакиев.

В близкото минало академичното гребане беше един от най-славните бургаски спортове. Благодарение на емблематичните членове на фамилия Янакиеви, този спорт продължава да развива дейност и сега.

Иво е носител на много отличия от международни състезания. С успехите си той се нареди сред световния елит в този спорт. В последните години от спортната си кариера Иво участва в състезания заедно с брат си Мартин на двойка скул. Двамата успяха да се наложат в световен мащаб и да са в челната шестица сред водещите

Баща им Димитър Янакиев е техен треньор. Той е също бивш елитен български състезател и призьор от много международни първенства. Янакиев – старши е първият световен шампион на България в гребането от Амстердам 1977 г. на двойка с кърмчия. Почетен граждани на Бургас. Майката Наташа Янакиева е също световна шампионка от 1977 г. на каяк.

Преди да отлети за Норвегия, Иво Янакиев гостува в кабинета на кмета на Бургас Димитър Николов

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви