Жестокостта на древността

Обществената чувствителност и моралът еволюират постоянно през цялата човешка история. Ето и един пример –преди 8 хил. години не е било особено странно да ви набият на кол. Това е било приемлива и често упражнявана практика. Благодарение на старателната работа на археолозите разбираме колко ужасяващо е било ежедневието в древността.

Бебета в баня

По време на археологически разкопки в Израел е изследвана древна византийска обществена баня. Сградата била оборудвана с канализация и отходна система. Но малко след началото на разкопките археолозите направили ужасяващо откритие – тръбите на банята били препълнени с костите на стотици бебета. Все още не е ясно каква е била целта на тази шокираща постъпка.

Неандерталци канибали

През 2010 година в Испания са открити доказателства, че неандерталците са били и канибали. Намерени са костите на три жени, трима мъже, трима младежи, две деца и едно новородено. Те са били една от храните в ужасяващ неандерталски пир.

Викингите без глава

Железопътни работници в Дорсет (Англия) открили странно древно гробище. Това били костите на малка група скандинавски бойци, поставени един до друг, като нито един скелет нямал глава. Експерти смятат, че викингите са обезглавени заради някакво престъпление.

Кол в главата

По време на разкопки в Швеция са открити няколко черепа с дървени колове в тях. В някои от черепите имало части от други черепи. Шокиращата сцена се е случила преди около 8 хил.години.

Граубалският човек

Археолозите са откривали доста мумифицирани тела, но този човек е специален. На шията му се вижда огромна порезна рана, която показва, че този човек е бил пожертван – най-вероятно за добра реколта.

Венецианският вампир

Може би знаете най-известните методи за убиване на вампир – дървен прът или чесън. Но има и още един, още по-странен – тухла и цимент в устата на заподозрения вампир. Вярвало се е, че това предотвратява възкръсването на чудовището. Брутално, но в един момент от древността това се е смятало за доста ефективен метод, защото действително след това не са наблюдавани възкръсвания…

Най-старият прокажен

В древни времена проказата е била едно от най-страшните заболявания, въпреки че не е особено заразна. Върху болните е поставяна изключително неприятна стигма. Първият известен случай е отпреди 4 хил. години. Открито е цялото тяло на индиец. Това означава, че този човек е бил отхвърлен от обществото, защото хиндуисткият обичай повелявал кремация на мъртвите.

Химическа война в древна Сирия

Преди 2 хил. години група римски войници са станали жертви на особено неприятна смърт. Персийски воини обсаждали сирийския град Дура и започнали да копаят тунели около града, за да заобиколят римската защита. Римляните решили да започнат разкопаването на собствени тунели, които трябвало да пресекат персийските. В отговор на това персийските воини поставили един от най-ужасяващите капани във военното дело – нефтохимическа смес, която буквално превърнала дробовете на римляните в киселина.

Това са само малка част от археологическите доказателства за жестокостите и странностите в древността. Но би било интересно да надзърнем в подобно четиво няколко хиляди години по-късно. Какво ли потомците ще пишат за нашето ежедневие?…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви