До края на м. май делата за разораните дюни на къмпинг „Смокиня“ и общинския съветник Бенчо Бенчев трябва да влязат в съда. Това каза пред журналисти апелативният прокурор Любомир Петров.

В момента се извършва експертиза за дюните. Тя се очаква да бъде готова този понеделник. Петров обясни забавяне на делото със сложността на експертизата, по която отношение трябва да вземат няколко инстанции.

Прокуратурата в Бургас има повдигнати две обвинения на зърнения бос и общински съветник Бенчо Бенчев, който бе задържан заедно с несебърския бос Димитър Желязков в Истанбул на 4 август. Едното е за укриването на Митьо Очите, а другото – за незаконно държане на 57 патрона. За първото нарушение на закона се предвиждат до 5 г. затвор, а за второто – от 2 до 8 г.

Бенчев отърва ареста срещу 50 000 лв. гаранция. Наложена му е и забрана да напуска страната.

Делото срещу него пък се бави заради документи от Турция. Те са пристигнали едва този понеделник, 15.04. Свързани са с лечението му там. В момента се извършва легализиран превод, който до края на месеца би трябвало да е готов. Очакванията на прокурор Петров са делото да влезе в съда също до края на м. май.

Това стана ясно на пресконференция, в която участваха още Иванка Козарова – зам.-административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас и Йовита Григорова – зам.-административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас.

Прокурор Петров обяви, че АП-Бургас излиза с 20 законодателни предложения. Той обърна внимание на две от тях. Заявявайки, че е обществено неоправдано за престъпления срещу телесната неприкосновеност, да се налагат глоби, той заяви, че би трябвало леките наказания по съкратените производства, да бъдат съобразявани и с поведението на подсъдимия по време на процеса. „Човешкият живот и здраве не могат да се осъразмеряват с пари, губи се превантивният ефект“, заяви Любомир Петров. Като пример посочи нападението над българската камериерка от шведския турист Ралф Сундберг и това над слепите туристи в Несебър на пешеходна пътека.

Друго съществено предложение за законодателна промяна е да бъдат квалифирцирани като по-тежки посегателствата над медици и лица от социалните служби, нападенията над които в последно време зачестиха.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви