Всички асансьори да бъдат с автоматични врати до пет години. Това е едно от изискванията на обновения европейски стандарт, свързан с безопасността и поддръжката на съоръженията. Бъдещите изменения в наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите у нас, беше обсъдена вчера на среща в Държавната агенция по метрология и технически надзор заедно с браншови организации. Стигна ли се до консенсус по отношения на измененията и как ще изглежда новата наредба?

90 хиляди асансьора у нас са на възраст над 30 години. Те не отговарят на изискванията за безопасност, а и не са поддържани по начина, по който се е очаквало, през годините.

Валентин Маринков, председател на Българска асансьорна асоциация коментира, че вчера за пореден път са присъствали на съвещание на консултативния съвет към председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и тяхното мнение е да поискат категорично оставката на цялото ръководство на Държавната агенция, защото вече две години от бранша си губят времето, за да могат да бъдат полезни, за да може да се промени един нормативен документ, казва се „Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор“, който трябва да гарантира безопасността и здравето на хората. Вчера ни беше представен един документ, проект за министерско постановление за промяна на наредбата, който всички членове на консултативния съвет отхвърлиха, защото това е един пасквил, изготвен от хора, които нищо не разбират от този бранш и от функционирането на този бранш, допълни той.

Цялата концепция на ФАБ може да откриете ТУК

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × 4 =