Бургаският съд даде условна присъда на адвокатка, присвоила над 150 хил.лв.

0
179

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас, съдът наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години спрямо Лилия А. – адвокат.

Тя е подсъдима за това, че в периода от 25.08.2009 г. до 22.02.2010 г. в Бургас и в Несебър, в качеството си на „експерт маркетинг“ в търговско дружество, присвоила чужди пари, връчени й в това качество и поверени й да ги пази и управлява, в големи размери – 154 153 лева, собственост на търговското дружество, като не изпълнила задължението си да отчете получените и плащани суми по сключени договори за покупко-продажба на недвижими имоти и по запис на заповед

Търговското дружество е собственост на канадския гражданин Григорий Б. Предметът му на дейност е свързан със строителството и продажба на имоти. За да реализира бизнес-намеренията си, собственикът на дружеството наел подсъдимата, тъй като е търсил човек с юридическо образование, който реално да ръководи дружеството.

Така Лилия А. била назначена, въпреки че по трудов договор е заемала позиция – „експерт маркетинг“. Позицията й е позволявала да се разпорежда и с финансови средства. Присвоената сума от 154 153 лева е получавана от нея при пет отделни случая от клиенти или техни представители, които искали да си закупят имот от търговското дружество и един случай от представител на друго търговско дружество, дължащо пари на това управлявано от нея

Присъдата е постановена по реда на съкратеното производство. Лилия П. е лишена от право да заема държавна или обществена длъжност както и е лишена от право да упражнява търговска дейност, свързана с управление или пазене на чуждо имущество и материалната му отчетност за срок от 3 години.

Присъдата на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here