12 млн. лв. се инвестират в пътната инфраструктура в областта, съобщи съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Бургас, където участва в дискусия на тема „Европа в нашия дом“. С 90 млн. лв. от националния бюджет се изграждат и ремонтират пътища с дължина 61 километра, а с осигурените от европейските фондове 22 млн. лв. се рехабилитират отсечки с дължина 45 километра.

До края на май ще бъде издадено разрешението за строеж за обхода на Поморие, който е последният етап от проекта за разширение на пътя Бургас – Слънчев бряг. В изграждането на трасето ще бъдат вложени 20 млн. лв. от националния бюджет. Строителните работи ще засегнат само около 5% от съществуващия път и няма да затруднят трафика през летния сезон, коментира Николай Нанков

Има разширен идеен проект и през тази година ще стартира процедурата за инженеринг, за да се осигури връзка чрез северен обход на Бургас от магистрала „Тракия“ до Слънчев бряг. Участъкът ще бъде с магистрални габарити, тъй като е предвидено и изграждане на локални платна. През следващата седмица ще започне ремонтът на трасето от изхода на Бургас в посока кв. Ветрен и магистрала „Тракия“. За да не се затруднява трафикът, той ще приключи преди началото на летния сезон.

Регионалният заместник-министър обърна внимание, че ако бъдат приети внесените от народни представители предложения за промени в Закона за държавната собственост, ще се ускорят значително процедурите по отчуждаване на имоти, без да се засяга финансовият интерес на собствениците на засегнатите имоти

С 22,2 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ предстои да бъдат рехабилитирани общо 33,5 км от третокласния път Айтос – Провадия. В момента тече процедурата за избор на изпълнители за двата участъка, на които е разделена отсечката.

През тази година трябва да завърши ремонтът на 20 участъка, започнат през миналата година

По Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират общо 125 млн. лв. по проекти на общини от областта, на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Със средствата ще бъдат модернизирани 19 образователни институции, в които се обучават над 15 хил. ученици, и 7 социални обекта и ще се повиши енергийната ефективност в 71 жилищни и административни сгради

305 хил. кв. м незастроени зелени и паркови площи в градската среда ще бъдат благоустроени и ще бъде рехабилитирана над 7 хектара земя. По проекта на Министерството на здравеопазването ще бъдат обновени и 12 центъра за спешна медицинска помощ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 − two =