„Водоснабдяване и канализация“ ЕАД, гр. Бургас подаде предсрочно днес водния проект на стойност 420 млн. лв. без ДДС за финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020″. Предложението е дванадесетото, представено пред Управляващия орган на програмата.

Другите са на операторите в областите Видин, Пловдив, Сливен, Русе, Враца, Ямбол, Перник, Силистра, Варна, Шумен и Кърджали. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Бургас, където участва в дискусия на тема „Европа в нашия дом“

Останалите обособени територии, за които има изготвени регионални прединвестиционни проучвания и предстои ВиК дружествата да кандидатстват за финансиране от програмата, са Добрич и Стара Загора. Крайният срок за това е 23 април 2019 г.

Проектът на ВиК Бургас включва тринадесет агломерации над 10 000 е.ж.: Айтос; Бургас – Долно Езерово – Лозово – Крайморие – Меден Рудник; Карнобат; Китен; Лозенец; Обзор; Несебър – Слънчев бряг – Равда – Кошарица – Свети Влас – Елените – Ахелой; Поморие; Приморско; Сарафово; Созопол; Черноморец; Царево. За да се намалят загубите на вода, в него са включени реконструкция на около 100 км външни водопроводи, на разпределителна водопроводна мрежа в населените места и на съоръжения по нея

Предложението включва също реконструкция и доизграждане 140 км канализационна мрежа и съоръжения по канализационните мрежи на населените места. Предвижда се реконструкция на четири пречиствателни станции за отпадъчни води в агломерациите Бургас, Лозенец, Обзор и Царево и изграждане на две нови – за Карнобат и Свети Влас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви