Фотодокументална изложба – „Една изстрадана мечта за свобода – Първа българска рота в НАТО 1951-1964″ беше представена на прощада пред общината.  Изложбата беше представена за първи път в Бургас. Поводът за нея е 70 години от създаването на НАТО и 15 години от приемането на България в Атлантическия съюз.

На откриването присъства Николай Ненчев – министър на отбраната 2014-2017,

председателят на областната организация на БЗНС – Дойчо Дойчев, представители на ПП на БЗНС.

изложба

Много се надявам, чрез тази изложба повече хора да научат за тези малко известни факти от българската история. Аз имах възможността да се познавам и общувам с участници в ротата като Сава Севов и Йордан Райчев. Те бяха изключителни родолюбци и отдадени на каузата България. Тяхната отдаденост и жертва трябва да се знае и помни, за да не допускаме никога онзи тежък репресивенрежим да се завърне. Да не забравяме колко усилия и време ни отне, за да се включим отново в демократичния Алианс и да станем част от Европейския съюз. Днес всички възможности, които имаме да пътуваме свободна, децата ни да учат в цяла Европа и Америка е и благодарение на тези хора, които не без страх се включватв НАТО и така доказват, че българският народ не е напълно покорен от комунистите. Нека днес отново намерим сили и мотивация в себе си и отстоим демократичните ценности.“ – заяви Николай Ненчев на откриването на изложбата.

Изложбата предизвика много голям интерес сред гражданите и гостите на Бургас,

които с интерес се информираха за историята, създаването и живота на българските емигранти от Ротата. Представени са материали от НВИМ София, както и лични архивни документи и фотоси на Тодор Кавалджиев –вицепрезидент на Р България 1997-2002г., и на други членове на БЗНС.

Предстои представеянето на изложбата в цялата страна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen + 18 =