Изследователи от университета „Бен Гурион“ и от Университетския медицински център „Сорока“ установили, че е толкова безопасно да се ражда на 50-годишна възраст, колкото и на 40-годишна, без да са застрашени майката или бебето. Докладът им бил представен на 39-та годишна среща на Дружеството за майчина и фетална медицина в Лас Вегас.

В своето проучване

учените изследвали усложненията на бременността сред жените над 50 г.

и въпроса дали тези, които раждат в тази възраст, са изложени на повишен риск, както и техните деца в сравнение с по-младите родилки.

Благодарение на медицинските и технологичните подобрения, включително извънклетъчното оплождане и донорството на яйцеклетки, възрастта, в която жената може да роди, се увеличава постепенно.

„Оказва се, че 50 е новото 40, когато става въпрос за раждане.

Няма съмнение, че медицинските екипи ще трябва да се справят с нарастващия брой раждания на жени над 50 г.“, казва д-р Еял Шийнър.

Проучването включва 242 771 раждания в „Сорока“, от които 234 824 (96,7%) били при дами под 40-годишна възраст.

Останалите били при жени между 40- и 50-годишна възраст и повече. Вниманието на специалистите се фокусирало главно върху това дали бъдещите майки имат усложнения по време на бременност и раждане като гестационен диабет, хипертония, цезарово сечение или преждевременно раждане. В проучването се следи и дали новороденото е в лошо физическо състояние, изпитва дистрес по време на раждането или се стига до фатален изход.

Изследователите установили, че

всички усложнения били по-високи при родилките над 40-годишна възраст в сравнение с тези, които станали майки под тази възраст.

Забележителното е, че няма ескалация на усложненията при жени над 50 г. в сравнение с родилите между 40 и 50 г.

Все пак д-р Шийнър съветва бременността на дами над 40 г. да се смята за високорискова и особено внимание да се обръща на проследяването на кръвната захар и кръвното налягане за ранно откриване на усложнения.

Източник: eurekalert.org

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви