Любовта към автомобилните марки

Сред многото класации на автомобили – за продажби, сигурност, качество, удовлетвореност от покупката и други, попада и тази за най-лоялни клиенти на отделните марки. Изследването ежегодно се провежда от изданието Edmund’s, като целта му е да покаже кои хора остават верни на една и съща марка автомобили, и кои я сменят. Така се оценява и качеството на моделите, които предлагат различните производител.

Предлагаме ви петте марки с най-лоялни клиенти, както и петте, при които собствениците предпочитат да вземат автомобил от друг бранд, тъй като явно не са доволни от качеството. Трябва да уточним, че изследването е за американския пазар.

НАЙ-ВЕРНИТЕ

1. Toyota: 63%
Едва ли е изненада, че Toyota е начело в подобна класация. Японската марка отдавна си е извоювала репутация на практични и надежди автомобили. Затова и не е изненада, че над 60% от клиентите отново и се доверяват при смяна на автомобила си. При това, те са готови да си вземат и кола от по-висок клас, като са убедени в нейните качества.

2. Subaru: 61%
Собствениците на Subaru също са много лоялни към марката, тъй като обичат практичните автомобили с по-обикновен дизайн. Важна роля за избора им играе и системата за задвижване на четирите колела, която се доказала във времето. Интересното е, че лоялността им е насочена към всички модели – както към спортните WRX и BRZ, ежедневните Outback и Legacy, и кросоувърите XV и Forester.

3. Honda: 60%
На трета позиция е още една японска марка, при която 60% от клиентите се връщат при покупка на нов автомобил. Това се дължи до голяма степен на модели като Accord и Civic, които са се доказали през годините. Добре се приемат също малкият Fit и големият Odyssey. А за CR-V няма нужда да се споменава.

И нещо американско…

4. Ram: 54%
Американският бранд заема 4-а позиция, което го прави местният производител с най-висока лоялност сред клиентите си. Факт е, че пикапите на Ram отстъпват по продажби на Ford F-150 и Chevrolеt Silverado, но пък затова могат да се похвалят с голяма група верни фенове.

5. Chevrolet: 54%
Със същия резултат е и друга американска марка – Chevrolet. При нея лоялността е насочена най-вече към три модела – Silverado, Camaro и Corvette. Тази тенденция обаче започва да се забелязва и при Malibu и Cruze.

НАЙ-ЛОШИТЕ

1. Chrysler: 16%
На дъното на класацията е Chrysler, което е изненадващо, тъй като марката предлага модел като вана Pacifica, който е предпочитан от американците. Добре се представя и Chrysler 300, но това не важи за останалите автомобили на този производител. Партньорството с Fiat също кара американците да се отдръпнат от марката.

2. Smart: 19%
Изненадата в случая е, че Smart не е на дъното на тази класация. Никой не твърди, че автомобилите на тази марка са лоши, но те имат два огромни проблема – не са практични и са много скъпи. Интересно е, дали мнението на клиентите ще се промени след превръщането на Smart в производител а изцяло електрически модели.

3. Dodge: 19%
Dodge показва същия резултат като Smart, а големят проблем на марката е нейната гама. Тя включва Challenger, Charger, Durango, Journey и Grand Caravan, които обаче са сравнително скъпи и това отблъсква клиентите. Да не говорим, че Journey и Grand Caravan изглеждат като модели от праисторическата ера.

Е, и тук има нещо японско…

4. Mitsubishi: 21%
Още една марка, чието присъствие в тази част на списъка не е изненада. Проблемът на Mitsubishi все още е малката гама модели, които предлага. Това доведе до спад на продажбите, което също оказва влияние върху избора на клиентите. Напоследък марката се възражда, което кара мнозина да вярват в нейното светло бъдеще.

5. Fiat: 22%
И тук решаваща роля играе малката гама модели, предлагана от компанията. Проблемите с Fiat са като тези на партньора Chrysler, за който вече стана дума. Всъщност, единствената марка от концерна FCA, която се представя сравнително удачно към момента, е Jeep, където лоялността на клиентите достига 44%.

Останалите марки

Проучването показва, че при масовите марки добре се представят Hyundai и Kia, които са съвсем близо до Топ 5. Брандове като Ford, Mazda и Jeep са по средата, докато Mini, Buick и GMC са в дъното. Експертите от Edmund’s са сравнили резултатите от 2017 с тези от 2007 г., за да разберат кои производители увеличават клиентите си и кой губят доверие. Най-голям ръст за 10 години записват Subaru, Mazda, Mini, Jeep и Kia, докато на обратния полюс са Dodge и Chrysler.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви