Атанасовско езеро

Лагуна клийн джамбуре за пети път ще събере приятели на Атанасовско езеро или на саблеклюна Атанас за щура акция с елементи на косене, сметосъбиране, бетониране и монтиране.

След зимата винаги има нужда от освежаване на любимия за разходки и гледане на птици район, затова организаторите от Българска фондация Биоразнообразие се надяват, че на 13 април 2019 г. (събота) от 9:30 часа в южната част на Атанасовско езеро ще се включат много доброволци, за да подготвят Пътеката на саблеклюна за предстоящия сезон, когато стотици жители и гости, ученици и преподаватели ще дойдат тук, за да са по-близо до природата, да наблюдават птици или да си почиват.

Тази година ще се включат ученици и родители от ОУ „Ал. Георгиев – Коджакафалията“, които ще се опитат да осигурят и подходящи инструменти.

Очакват се и доброволците от Академия „За Земята“ в Бургас, които на практика ще приложат наученото по време на двуседмичната Академия, която се провежда в читалище „Хамалогика“.

Предвиждаме сериозна работа и се надяваме и времето да е с нас. Ще изчистим района, макар че тази година е доста по-чисто от обикновено, ще косим (тревата по Пътеката на саблеклюна е силно избуяла), ще ремонтираме изкъртените табели (и въпреки че се случва за пореден път – няма да се отчайваме).

Арт инсталацията „Яйцето“ също има нужда от ремонт и за нея сме подготвили стари солничарски дъски, които да възстановим по конструкцията.“

– заяви Радостина Ценова от БФБ.

Прогнозата за събота не е добра, но организаторите вярват, че това няма да откаже приятелите на езерото, които въоръжени с дъждобрани няма да се дадат на пролетния дъжд. Приканват всички, които имат здрави ръкавици да вземат и тях, за да се ползват по-малко латексови за еднократна употреба.

Накрая по традиция ще има пикник – пицата и плодовете (които са от организаторите) ще се ядат с голи ръце, а картонените кутии ще се рециклират на място. Но молбата е всеки да си носи канче / чаша за вода, за да се намали ползването на пластмасови съдове.

За поредна година Община Бургас ще ни съдейства с ръкавици и чували и ще се погрижат събраните отпадъци да бъдат изнесени своевременно.

Отпадъците също ще се съберат разделно, за да има една наистина истинска еко-акция!

Тази година средствата за акцията са осигурени, благодарение на Гайо Шоколад – Gaillot Chocolate, които отделят 7% от продажбата на шоколада с морска сол за консервационни дейности в Атанасовско езеро. Това ще позволи да се закупят материалите за ремонта, да се отпечатат нови табели и да се осигури храна и напитки за доброволците.

Акцията се организира в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП, Черноморски солници АД и Заедно 2011.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви