Безключовият достъп - мечта за хакерите

Системата за безключов достъп до автомобила изглежда много привлекателна, но също може да бъде разбита. Статистиката показва, че днес тя не предоставя никакви значителни предимства, въпреки факта, че има модели с много висока защита срещу хакерство.

За съжаление, където има рекордьори, винаги ще има и анти-рекордьори. Британската компания Thatcham Research направи тест на 11 автомобила с безключов достъп. Седем от тях се провалиха и получиха отрицателни оценки за защитата на превозното средство – „добра“, „лоша“ и „незадоволителна“. Четири модела пък могат да се считат за достатъчно защитени от прихващането на сигнала от ключа – Audi e-tron, Mercedes B-Class, Jaguar XE и Range Rover Evoque.

Ford Mondeo
Средноразмерният „световен“ автомобил не се справи с тестовете на системата за сигурност и тя беше оценена като „лоша“. Интересното е, че автомобилът, всъщност, не е разработван от американците, а главно от немските инженери.

Hyundai Nexo
Експертите разкритикуваха този SUV, който, според тях, няма да бъде труден за разбиване. Въпреки това, системата за защита на автомобила се справи добре с отделни тестове и затова не всичко е толкова безнадеждно.

И още проблми при безключовия достъп

Kia ProCeed
Набиращият популярност Kia ProCeed също попадна под обстрела на експертите. Според тях инженерите на Kia трябва да обърнат повече внимание на защитата на сигнала, ако не искат всичките им автомобили да бъдат откраднати.

Lexus UX
В анти-класацията се оказа и новият UX. Автомобилът се провали при повечето от тестовете за защита на дистанционното управление, но все пак нещата не са толкова лоши, колкото изглеждат. При някои тестове моделът се справи добре

Porsche Macan
Списъкът не мина без този модел на Porsche. Оказа се, че няма да е трудно да системата за сигурност да бъде заобиколена и да се прихване сигналът от ключа. В резултат на това оценката бе „лоша“. Инженерите имат върху какво да поработят.

Toyota Corolla Hybrid
Компактен автомобил, който започва своята история в далечната 1966 г. За съжаление, неговият наследник, „обременен“ с високи технологии, не може да се похвали с добра степен на защита срещу хакерството. Оценката от тестовете – „лоша“.

Suzuki Jimny
Единственият автомобил сред всички 11, който се провали на почти всички тестове на експертите от Thatcham Research. В резултат на това системата за сигурност на всъдехода получи най-ниската оценка – „незадоволителна“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви