строителство

Сградното строителство отбелязва най-силния си ръст на годишна основа през февруари от 2008 г. насам, сочи справка в историческите данни на Националния статистически институт (НСИ).

Строителството на сгради е нараснало с 13,3% през втория месец на годината и е основен фактор за повишаването на произведената строителна продукция с 9,2% през февруари, сочат календарно изгладените данни на НСИ

Припомняме, че през 2014 г. имаше пиков ръст на издадените разрешителни за строеж от 29% за годината, който се забави през 2015 и 2016 г. През 2017 г. обаче увеличението отново се ускори до 23,4%, а миналата година в София издадените разрешения за строеж на жилищни сгради нараснаха с 26,3%, както и с 12,1% в Пловдив и 8,2% във Варна.

Гражданското и инженерното строителство също записва годишен ръст от 3,5%. Годишният ръст на произведената строителна продукция през февруари е най-големият от 2015 г. насам

На месечна основа строителната продукция също отбелязва ръст от 1,5%, показват сезонно изгладените данни на националната статистика. Отново ръстът се определя главно от положителния темп при сградното строителство, което е нараснало с 2,4%.

За месеца продукцията от гражданско и инженерно строителство отбелязва повишение от 0,3%

investor.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nine − 2 =