Альоша

Ремонт на паметника „Альоша” започва от днес. Преди няколко месеца експертна комисия, назначена от общината, установи напуквания на статуята. Проверката се извърши по сигнали на граждани и установи, че по бронзовата статуя има множество пукнатини, които са се образували през годините, но паметникът не е опасен. Видима за повечето хора, минаващи по централния площад, е една дълга цепнатина в долната част на статуята на войника. Тя е заварявана преди няколко години, но на мястото са се появили следи от корозия по метала.

Альоша

Комисията  засне и описа какви поражения е нанесло времето по монумента. В нейния състав бяха включени специалисти от различни области – архитект, строителен инженер, художник и скулптор.

Според специалистите пукнатините в бронзовата статуя са се образовали от влагата, която се просмуква през фундамента и раздува бетона, който запълва фигурата на руския войник.

Ремонтът включва запълване на пукнатините с бронзови електроди, които след това ще бъдат обработени, така че да не си личи къде е кърпено. Ремонт ще бъде извършен и на фундамента, за да се спре навлизането на вода в паметника.

Ремонтът е поет от „Лукойл Нефтохим Бургас”.

Фирмата осигурява фирмата-изпълнител и заплащането на цялата процедура. Община Бургас няма да заделя средства от бюджета си за това, уточниха от там. Тя обаче ще осигури контрола на ремонта.

Все още не е ясно колко време ще продължи той, тъй като дейностите зависят от времето.

Альоша

Паметникът „Альоша“ е построен през 1952 – 1953 година. Негови автори са архитект Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова. Композицията се състои от 18-метрог гранитен монумент с бронзови релефи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × 5 =